Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 19 gru 2018, o 07:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku  [ Posty: 26 ]  Przejd┼║ na stron─Ö Poprzednia strona  1, 2, 3  Nast─Öpna strona
Autor Wiadomo┼Ť─ç
PostNapisane: 20 lip 2012, o 00:30 
VIP
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 4 kwi 2010, o 17:49
Posty: 1852
Lokalizacja: ┼╗ychlin/Kutno
Pochwały: 5
Pojazd: Opel Astra G 1.6 8v, Bohy z Dedeeru
GG: 5104517
Województwo: Łódzkie
No tak, ale jesli na wolnych obrotach cewka wytwarza 3-4 V to ten stop si─Ö nie bedzie swiecil. Mozna zrobic tak, ┼╝eby obydwa kable z cewki dac na mostek i stop poprowadzic z akumulatora?

_________________
"Je┼Ťli chcesz, by co┼Ť dobrze zrobiono - zr├│b to sam..."


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 20 lip 2012, o 10:26 
VIP
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 9 pa┼║ 2008, o 20:35
Posty: 1265
Lokalizacja: Jasło
Pochwały: 27
Pojazd: Komar 2350 '74r. - sprzedany
WSK 125

GG: 7060678
Wojew├│dztwo: Podkarpackie
Bedzie ┼Ťwieci┼é. Zmierz sobie tez napi─Öcie cewki ┼Ťwietlnej. Jest podobnie na wolnych obrotach, a ┼Ťwieci. Poza tym ma┼éo kiedy podczas jazdy masz takie wolne obroty jak na postoju. Niemcy dobrze to wszystko wymy┼Ťlili. ;P

_________________
"pozdrawiam, lewa w g├│r─Ö, jeste┼Ťmy bra─çmi wszyscy..."

pavel0910-t5054.html


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 20 lip 2012, o 21:04 
Elektronik
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 12 wrz 2010, o 18:17
Posty: 947
Pochwały: 44
Pojazd: komar-2biegi,Nissan Navara double CAB,Quad 110
GG: 0
Wojew├│dztwo: Warm.-maz.
Prostownik w Simsonie jest jedn─ů diod─ů prostownicz─ů pod┼é─ůczon─ů w szereg z d┼éawikiem (drut na rdzeniu),nie potrzeba mostka,cewka ┼éadowania jest dzielona jeden odczep idzie na ┼éadowanie,drugi na stop i ta cewka ma mas─Ö.I dlatego,┼╝e cewka ta ma mas─Ö nie powinno si─Ö stosowa─ç mostk├│w prostowniczych.

Dodano: 20 lipca 2012, o 21:04

Pr─ůd zmienny wyprostowany jedn─ů diod─ů ma warto┼Ť─ç np:6V ,ale miernik pokarze tylko 3V,inaczej rzecz si─Ö ma je┼╝eli ten sam pr─ůd wyprostowany jest mostkiem prostowniczym,miernik pokarze 6V.

_________________
http://chomikuj.pl/mewa.51


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 20 lip 2012, o 23:23 
VIP
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 4 kwi 2010, o 17:49
Posty: 1852
Lokalizacja: ┼╗ychlin/Kutno
Pochwały: 5
Pojazd: Opel Astra G 1.6 8v, Bohy z Dedeeru
GG: 5104517
Województwo: Łódzkie
No napiecie z prostownika wychodzi mi ok. 3V, ale nie laduje mi to akumulatora, nadal ma ok. 4V jak mierze. A powinien miec 6.

Dodano: 20 lipca 2012, o 23:23

A jesli nawet dam juz mostek przy takiej cewce, to co moze si─Ö stac? Bo, prawd─Ö mowiac, szkoda mi 70 zlotych na nowy prostownik.

_________________
"Je┼Ťli chcesz, by co┼Ť dobrze zrobiono - zr├│b to sam..."


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 21 lip 2012, o 21:13 
Elektronik
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 12 wrz 2010, o 18:17
Posty: 947
Pochwały: 44
Pojazd: komar-2biegi,Nissan Navara double CAB,Quad 110
GG: 0
Wojew├│dztwo: Warm.-maz.
Zniszczysz mostek,dzia┼éa to tak,mostek ma cztery n├│┼╝ki dwie na pr─ůd zmienny(linie faliste) i dwie na wyprostowany +,-,┼╝eby dzia┼éa┼é musisz po┼é─ůczy─ç pr─ůd do obu n├│┼╝ek na zmiennym,a wi─Öc jedn─ů z nich na mas─Ö,bo cewka jest po┼é─ůczona z mas─ů,z kolei pojawia si─Ö pr─ůd wyprostowany na kolejnych dw├│ch,czyli na plusie i minusie,chc─ůc na┼éadowa─ç akumulator,kt├│ry ma minus na masie,do┼é─ůczy─ç trzeba z mostka - na mas─Ö i powstaje zwarcie mi─Ödzy dwoma ko┼äc├│wkami na mostku (jedna pr─ůdu zmiennego,a druga od minusa),kt├│re s─ů po┼é─ůczone do masy,mostek si─Ö grzeje bo jego 1/4 cz─Ö┼Ť─ç mostka jest zwarta.Co innego gdy cewka nie ma masy,wtedy do prostownika dochodz─ů dwa kable,a mas─Ö pod┼é─ůcza si─Ö z minusa pr─ůdu wyprostowanego i jest OK.

_________________
http://chomikuj.pl/mewa.51


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 18:22 
VIP
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 4 kwi 2010, o 17:49
Posty: 1852
Lokalizacja: ┼╗ychlin/Kutno
Pochwały: 5
Pojazd: Opel Astra G 1.6 8v, Bohy z Dedeeru
GG: 5104517
Województwo: Łódzkie
mmmm dobra, a jak jest z dioda prostownicza? Mozna ja podlaczyc czy tez bedzie ten sam problem?

_________________
"Je┼Ťli chcesz, by co┼Ť dobrze zrobiono - zr├│b to sam..."


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 23 lip 2012, o 21:27 
Elektronik
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 12 wrz 2010, o 18:17
Posty: 947
Pochwały: 44
Pojazd: komar-2biegi,Nissan Navara double CAB,Quad 110
GG: 0
Wojew├│dztwo: Warm.-maz.
Pierwsze sprawd┼║ czy stara dioda jest spalona,z diod─ů prostownicz─ů musisz sam sprawdzi─ç.
W Simsonie mo┼╝na zrobi─ç co┼Ť innego,trzeba da─ç inne cewki i inaczej po┼é─ůczy─ç,i troch─Ö kombinacji a efekt jest naprawd─Ö bo sprawdzony.

_________________
http://chomikuj.pl/mewa.51


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 28 lip 2012, o 23:22 
VIP
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 4 kwi 2010, o 17:49
Posty: 1852
Lokalizacja: ┼╗ychlin/Kutno
Pochwały: 5
Pojazd: Opel Astra G 1.6 8v, Bohy z Dedeeru
GG: 5104517
Województwo: Łódzkie
Nie wiem czy stara dioda jest spalona. Wiem, ze caly prostownik jest do dupy, bo jakbym go nie podlaczyl to nie laduje. A jeszcze: jak podlaczyc ta diode prostownicza?

_________________
"Je┼Ťli chcesz, by co┼Ť dobrze zrobiono - zr├│b to sam..."


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 30 lip 2012, o 21:45 
Elektronik
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 12 wrz 2010, o 18:17
Posty: 947
Pochwały: 44
Pojazd: komar-2biegi,Nissan Navara double CAB,Quad 110
GG: 0
Wojew├│dztwo: Warm.-maz.
Od cewki ┼éadowania szeregowo wstawiasz diod─Ö przez bezpieczniki do stacyjki,na diodzie mo┼╝e by─ç kolorowa kreska lub tr├│jk─ůt z kresk─ů nad nim ,oznacza ona plus.
Ps. przez dwa dni nie było Mnie na forum.

_________________
http://chomikuj.pl/mewa.51


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
PostNapisane: 10 sie 2012, o 22:10 
VIP
Avatar u┼╝ytkownika

Do┼é─ůczy┼é(a): 4 kwi 2010, o 17:49
Posty: 1852
Lokalizacja: ┼╗ychlin/Kutno
Pochwały: 5
Pojazd: Opel Astra G 1.6 8v, Bohy z Dedeeru
GG: 5104517
Województwo: Łódzkie
No wi─Öc tak:
Podlaczylem mostek prostowniczy w taki sposob jak opisal pavel, przy nozkach + i - jak mierzylem bylo ok. 7-8V, natomiast jak to podlaczylem pod aku to niezbyt chcial miec ladowanie. Ladowalo go do ok. 4V i dalej nie szlo. Czemu tak si─Ö dzieje?

Dodano: 10 sierpnia 2012, o 22:10

A jeszcze jedna sprawa: w prostowniku, ktory był zamontowany w moim motorze jest 5 kabli:
- 2 szaro-czarne ida do masy przez stacyjke
- czerwony idzie do plusa aku
- zielono-czerwony idzie od cewki (prad zmienny)
- zielony

I wlasnie zastanawia mnie, od czego ten zielony... Bo on był podlaczony przy bezpiecznikach, w tym miejscu gdzie + z aku laczy się ze stacyjka. Tylko ze jak bylo tak podlaczone, to robilo się zwarcie i palilo bezpieczniki 16A, czywiscie nie bylo ladowania. Na allegro patrzylem to prostowniki maja po 4 kable, na schemacie jest tak samo. O co kaman z tym kablem?

_________________
"Je┼Ťli chcesz, by co┼Ť dobrze zrobiono - zr├│b to sam..."


G├│ra
 Zobacz profil Offline  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Utw├│rz nowy w─ůtek Odpowiedz w w─ůtku  [ Posty: 26 ]  Przejd┼║ na stron─Ö Poprzednia strona  1, 2, 3  Nast─Öpna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegl─ůda forum

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy ten dzia┼é: Brak zidentyfikowanych u┼╝ytkownik├│w i 0 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz rozpoczyna─ç nowych w─ůtk├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w w─ůtkach
Nie mo┼╝esz edytowa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne u┼╝ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO
www.ogar200.pl , www.motorowery.net