Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 23 maja 2012, o 10:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sie 2010, o 12:24 
Mechanik

Pochwały: 13
Pojazd: Simson s51 , MZ ETZ 251
GG: 7525948
Województwo: Łódzkie
Witam...

Tak jak w temacie po wyżej^ czyli co trzeba wiedzieć na temat podstaw przeróbek i jakie efekty mogą temu towarzyszyć i dlaczego tak a nie inaczej... Większość kierowców motocyklów zawsze myśli jak by usprawnić swoją jednostkę żeby na przykład osiągała prędkość max. w krótszym czasie... a ci bardziej ambitni oprócz tego chcą być szybsi od dźwięku;D tak żeby zanim ktoś ich usłyszy to już obok przejedzie;d Aby to osiągnąć muszą jak zapewne każdy wie zwiększyć MOC!!! niestety jak się okazuje spora część tych samobójców nie wie co to tak naprawdę MOC;) wiec postaram się wam to przekazać w jak najłatwiejszy sposób!!! tak by każdy zrozumiał;) A wiec:

pojecie MOC SILNIKA- jest to podawana wartość energij wygenerowanej w pewnym czasie przez silnik w formie MOMENTU OBROTOWEGO na wale korbowym silnika!!! zapisując to matematycznie: (MOC)=(MOMENT OBROTOWY)*(PRĘDKOŚĆ OBROTOWA)
teraz trochę praktyki;) P(KM)=M(Nm)*N(obr/min)\7022 P-MOC silnika w koniach-mechanicznych (KM); M-moment obrotowy silnika w Niutono-metrach (Nm) ; N-prędkość obrotowa w obrotach na minutę(obr/min) a ta wartość stała (7022) przez którą dzielimy to jest jeśli chcemy uzyskać wynik w KM;) jeżeli chcemy uzyskać wynik w kW musimy wstawić inny współczynnik (9549).
jak widzimy Moc jest to iloczyn momentu obrotowego i prędkości obrotowej!!! a wiec miedzy mocą a każda z tych wartości jest ścisłe matematycznie powiązanie!!!

Pojecie MOMENT OBROTOWY SILNIK-jest to siła z jaką obraca się wał korbowy... najczęściej podawany w niutonometrach (Nm)
matematycznie wygląda to tak: MOMENT OBROTOWY(M)=SIŁA(F)*DŁUGOŚĆ RAMIENIA(r) to wam ułatwi http://pl.wikipedia.org/wiki/Moment_si%C5%82y

Pojecie PRĘDKOŚĆ OBROTOWA-to każdy na pewno wie... jest to ilość obrotów w pewnym czasie! i wystarczy;d;d

Pojęcie POJEMNOŚĆ SKOKOWA- jest to objętość(przestrzeń) nad tłokiem wyznaczona od jego dolnego położenia(DMP) do Górnego(GMP) by ją obliczyć wystarczy mięć skok tłoka oraz średnice cylindra(wewnętrzna średnice tulei cylindra!)
matematycznie wygląda to tak: Vs(cm3)=pi*d(cm)^2*s(cm)\4*n Vss-pojemność skokowa ; pi-stała matematyczna (niewymierna) jej wartość to 3,1415927..... w przybliżeniu;) ; d-średnica cylindra ; s-skok tłoka ; jak ktoś woli może też z wzoru V=pi*r^2*h i chyba wystarczy na ten temat...;)

Pojęcie STOPIEŃ SPRĘŻANIA- jest to stosunek objętości całkowitej nad tłokiem do objętości komory sprężania! matematycznie wygląda to tak: Vs(cm3)+Vk(cm3)\Vk Vs-pojemność skokowa; Vk-pojemność komory sprężania. stopień sprężania wychodzi w razach... czyli ile razy została zaciśnięta...

Ktoś kiedyś mnie zapytał co daje więcej mocy... przy tej samej pojemności silnika.... czy lepiej by było zastosować większą średnice cylindra czy większy skok tłoka??? odpowiedź jest prosta.... to, to samo...ta sama pojemność skokowa da nam taki sam moment obrotowy. Przy większym skoku a mniejszej średnicy czy na odwrót!!! wiec dostałem kolejne pytanie... Dlaczego??
Dlatego, że przy krótszym skoku tłoka jest krótsze ramie wału korbowego a wiec będzie trzeba przyłożyć większego nacisku na tłok by wytworzył się taki sam moment obrotowy, i wytworzy się... taki sam.. dlatego, że powierzchnia denka tłoka jest większa bo średnica jest większa wiec wyjdzie to samo, co przy większym skoku a mniejszej średnicy... ponieważ zwiększy się ramie wychylenia wału ale zmniejszy się powierzchnia tłoka wiec moment będzie wygenerowany identyczny!!!

To dlaczego pojemność wpływa na moc nie będę pisał... bo każdy już to wie... że silnik w skrócie mówiąc ma więcej mieszanki paliwowo-powietrznej no i do tego dochodzi to co pisałem powyżej^ czyli rami skoku wału i średnica!!!

Ktoś też zapytał mnie skoro moc to moment obrotowy razy te obroty przy których występuje...to co się zwiększa przy zwiększeniu pojemności skokowej...bo przy większej pojemności jest większa moc! to pytanie było banałem;d Przy zwiększeniu pojemności zwiększa się moment obrotowy! czy zwiększymy tą ja przez zwiększenie skoku tłoka tłoka czy poprzez zwiększenie średnicy cylindra.. to zwiększy się moment obrotowy....np. weźmy silniki o takich samych katach otwarcia okien oraz stopniach sprężania i wszystkim dobranym do pojemności tak samo! osiągniemy różnice równą różnicy pojemności. np. silnik o pojemności 250ccm ma moc 50KM przy 9.000obr/min. max moment obrotowy 55Nm przy 4000obr/min. a drugi 500ccm 100KM przy 9.000obr/min. max moment 110Nm przy 4000obr/min;) oczywiście to tylko przykład bo osobiście nie widziałem silnika 2T o pojemności 500ccm;d hehehe;)

Ktoś kiedyś też mnie zapytał czemu stopień sprężania ma wpływ na MOC... odpowiedz jest prosta zwiększa się ciśnienie użyteczne silnika.... mimo to że przy większym stopniu sprężania potrzebne jest więcej energii by sprężyć mieszankę paliwowo powietrzna... to silnik jest mocniejszy ponieważ podczas eksplodowania tej mieszanki wytworzy się ciśnienie o tyle większe o ile zwiększymy stopień sprężania i z większa siłą zadziała na tłoka;) np. przy stopniu sprężania 9x i przy normalnej temp. powietrza oraz ciśnieniu atmosferycznym 1000hp czyli 1bar ciśnienie podczas sprężenia powinno wynosić 9bar... oczywiście teoretycznie dlatego, że podczas sprężania powietrze nagrzewa się i zwiększa swoja objętość co w rezultacie daje sporo większe! ale mniejsza o to... zakładamy.. że podczas sprężania nie nagrzało się ani nie uleciało nigdzie czyli jest 9bar! a podczas wybuchu będzie 6razy większe czyli 54bar ;) a teraz podnosimy stopień sprężania do wartości 10x czyli podczas sprężania, teoretycznie będzie ono 10bar a podczas wybuch mieszanki 6razy większe! czyli 60bar! wnioski: przy sprężaniu trzeba włożyć więcej energii by popchnąć tłoka w górę... ciężej jest sprężyć o wartość jednego bara!!! natomiast ciśnienie jakie zadziała na tłok w naszym przypadki jest większe o 60bar-54bar=6bar czyli wyjdzie jeszcze na (+) jak wspomniałem w realu są to większe ciśnienia wiec i większe różnice... (odczuwalne dla kierowcy) żeby to zrozumieć trzeba też oprócz wiadomości mechanicznych znać dobrze geo-termike mam na myśli jej prawa... znając ja byście wiedzieli wszystko jak to wygląda podczas eksplozji , jak paliwo powinno prawidłowo odparować... o zjawisku bezwładności zapalenia mieszanki oraz szybkości rozprzestrzeniania się płomienia w cylindrze...A przy zwiększeniu stopnia sprężania oprócz ciśnienia użytecznego, zmniejsza się czas spalenia... ponieważ cząsteczki paliwa są lepiej zmniejszane z powietrzem oraz wszystko jest zamknięte bliżej siebie co powoduje szybsze wypalenie niż przy większej komorze bo płomień nie musi docierać tak daleko! szybsze wypalenie mieszanki doprowadza do większego ciśnienia w GMP i zadziała z większa siłą na tłok!! ... oczywiście nie wolno zapomnieć o paliwie które ma znaczny wpływ na moc.... Ale ja wam tym głowy nie będę zawracał;d Tylko chciałem nadmienić ze nie tak łatwo jest zrobić silnik...W silniku nie jest najważniejsze to co widać tylko to co się w nim dzieję!!! ale nie jestem od wykładów na ten temat....

Teraz mając trochę wiedzy na temat silników możemy omówić ogólnie jak się zabrać za udoskonalenie swojego silnika... Musimy ustalić jaki to jest typ silnika... czy 2T czy 4T... jak pisałem w temacie opisze tu jak udoskonalić silnik 2T bo jest to znacznie trudniejsze niż w silniku 4T.... po ustaleniu, że zajmiemy się silnikiem 2T musimy ustalić jak chcemy by ten silnik pracował i do jakich obrotów się kręcił... Oki zakładamy, że chcemy mieć jak najbardziej elastyczny silnik strojony na 9,000obr/min powiedzmy że dokonujemy tego przy SIMSONIE s51 i mamy do dyspozycji cylka 80ccm czyli już mamy większą moc niż seryjny bo jest większa przestrzeń nad tłokiem... po za tym zwiększyliśmy stopień sprężania do np. 12x(nie należy przekraczać 13x ponieważ może dojść do samo zapłonu co bardzo źle wpływa na prace silnika... a nawet zdarza się to uszkodzeniem silnika) No do naszej konfiguracji... jak wcześniej wspomniałem nasz silnik ma być strojony na 9.000obr/min! wiec wiemy co chcemy osiągnąć...moc maksymalną przy 9.000... wiec wszystko zaczyna się od cylindra!!! najpierw okno wydechowe dla strojności 9.000obr/min przy skoku tłoka 44mm , a wiec górna krawędź okna wydechowego powinna być w odległości 27mm od GMP!!! dlaczego tak.... ponieważ taka wysokość zapewnia wysoki i nie zakłócony rezonans wydechu spalin przy tych obrotach... jak to obliczyłem? Nie obliczyłem tego... po prostu dla każdej prędkości obrotowej przy silnikach 2T zostały ustalone stałe dzielniki długości skoku (dla odpowiednich kątów otwarcia się okien przy odpowiednich obrotach!) Pamiętam te najczęściej używane: do 9000-10000;d dzielnik był w ułamku... ale nie mogłem zapamiętać(5/3skoku) i zamieniłem go na liczby wynosi 1,67! dla 6500obr/min było to pamiętam nawet ułamek 7/5 skoku;d dla 7500-8000obr/min dawało się 3/2skoku! Dodam tylko że każdy amator jeszcze po swojemu to robił... Dużo lepszym i pewniejszym sposobem niż staro amatorski kierujący się tylko intuicją, jest strojenie czasami otwarcia okien podanych na dole, wymaga to zakup bądź wykonanie kątomierza.Dodam jeszcze, że nie należy skracać suwu pracy do nawet granicy połowy czyli 1/2skoku!!!(praca powinna trwać ponad połowę skoku tłoka nawet przy największych prędkościach obrotowych!) skracanie pracy do połowy suwu jest głupotą, nigdy się nie osiągnie takiej prędkości obrotowej a takim wielkim oknem spowoduje zmniejszenie napełnienia cylindra i spadek... mocy... cylinder będzie do wymiany... silnik 2T nie przekroczy nam 18000obr/min a konfiguracja skracania suwu pracy do połowy skoku zakładam ze dała by wkręcić silnik nawet do 20.000!!!! wiec nie polecam..... Wracając do tematu... po dokonaniu skorygowania okna wydechowego ustalamy jego szerokość... w bardzo prosty sposób... będzie nam potrzebna średnica cylindra u simsona s51 jest 38mm(seryjnego) ... my musimy mieć obwód wewnętrzny tulei czyli matematycznie mając średnice możemy to od razu policzyć l=d*pi l-obwód; d-średnica cylindra; pi-3,1415927 czyli l=38mm*3,1415927 czyli l=119,4mm mając obwód wewnętrzny tulei można ustalić maksymalną szerokość okna wydechowego! matematycznie robimy to tak: b=l/5 b-szerokość okna; l-obwód tulei ; 5-wartość stała przez którą dzielimy;d hehe;d wiec liczymy... b=119,4mm/5 czyli b=23,88mm w przybliżeniu 24mm czyli nasze okno powinno mieć 24mm na max. 6%więcej można zrobić... jeśli ma być to okno kwadratowe!!! przy zaokrąglonym można zrobić większe nawet o 10-11% ... dlaczego?? to proste przy bardziej zaokrąglonych brzegach okna pierścień nie będzie się o nie tak wadził!!! (nie odpowiednio dobrane okno do średnicy,, za duże,, może spowodować ze pierścień wsunie się za bardzo w okno co doprowadzi do wyłamania pierścienia i do uszkodzenia silnika!!!) MÓJ KOLEGA W SWOIM MOTOCYKLU MZ ETZ251 DOKONAŁ ZBYT DUŻEGO POSZERZENIA OKNA WYDECHOWEGO DO TEGO ZROBIŁ JE KWADRATOWE... BO TAKIE OKNA DAJĄ LEPSZĄ ELASTYCZNOŚĆ!!! ZAPALIŁ SWOJA W BARDZO DUŻYM STOPNIU ZMODYFIKOWANA MZ-te PRZEGAZOWAŁ JA DO 12.000obr/min I NIC ZNACZĄCEGO SIĘ NIE DZIAŁO OPRÓCZ TEGO, ŻE MOTOR PRZY LEKKIM RUCHU MANETKA NATYCHMIAST WKRĘCAŁ SIĘ DO OBROTÓW JAKIE POWINIEN MIEĆ PRZY TYM POŁOŻENIU GAZU!!! OBAJ ZADOWOLENI;D WIEC JAZDA PRÓBNA;^^ JA SIMSONEM NIE MIAŁEM SZANS TYLKO 12KM A JEGO MZ PONAD 40KM!!! DO TEGO BAGATELA ELASTYCZNOŚCI Z MEMBRANĄ OD KROS KAWASAKI 250;^^ PO PRZEJECHANIU 10km ZACZYNAŁO COŚ DZWONIĆ! WIĘC TYM RAZEM JA RUSZYŁEM WCZEŚNIEJ BY NIE ZOSTAĆ W TYLE!! A ON CHWILE POMNIE ... PO DRUGIEJ CHILI WYPRZEDZIŁ MNIE I WŁĄCZYŁ 5 BIEG SŁYCHAĆ BYŁO TYLKO TYLKO WYCIE POTĘŻNEGO SILNIKA;D PO TRZECIEJ CHWILI USŁYSZAŁEM OGROMNY HUK!!! PRACA MOTORU ZMILKŁA ZA TY BYŁO SŁYCHAĆ PISK GUMY!!! SILNIK STANĄ I NAWET NA 5-BIEGU ZATRZYMAŁ KOŁO ! KOLEGA PRZY DUŻEJ PRĘDKOŚCI JAKOŚ SOBIE PORADZIŁ Z POŚLIZGIEM!! I ZATRZYMAŁ MZ!! PODJECHAŁEM DO NIEGO!! I JUŻ BEZ ZAGLĄDANIA DO ŚRODKA WIEDZIAŁEM CO TO MOGŁO BYĆ;D MOTORU NIE DAŁO SIĘ WZIĄĆ Z POPYCHU!! A O ODPALENIU Z KOPA NAWET NIE BYŁO MOWY... PEWNO NAWET STAJĄC WE DWÓCH NA STARTERZE BY SIĘ NIE PRZESUNĄ;D ZDEJMUJEMY GŁOWICE TŁOK NIEMAL W GMP I ANI DRGNIE! PO 1H MĘKI KOLEGA ZŁAPAŁ MŁOTEK 0,5kg I WYBIJAK WYBILIŚMY TŁOKA Z CYLINDRA! BYŁO CIĘŻKO! I ZAUWAŻYLIŚMY, ŻE PĘKŁY PIERŚCIENIE I DOSTAŁY SIĘ MIEDZY TŁOK A TULEI CYLINDRA! NORMALNIE MASAKRA! CAŁY UKŁAD TŁOKOWY DO WYMIANY.... NA CYLINDRZE BYŁY TAKIE RYSY, ŻE MOŻNA BYŁO WSADZIĆ PALCA MIEDZY TŁOK A TULEI;D;D OCZYWIŚCIE PRZESADZAM ALE BYŁY SPORE... NAWET 8 SZLIF BY NIE POKRYŁ!!!!! wiec odradzam bawienia się w bez wyobraźni poszerzanie jakichkolwiek okien!!!!
Ale wracając do tematu!!! po ustaleniu szerokości okna wydechowego... należy ustalić jego kształt! wiec tu jest tak gdy okno jest szerokie od niż u dołu wtedy silnik jest mniej elastyczny ale ma znacznie większą moc na dużych obrotach!!! gdy okno jest szersze u dołu niż u góry wtedy silnik jest bardzo elastyczny... w przypadku zaokrąglonego okna po brzegach oraz kwadratowego efekt jest pośredni!!! silnik i jest elastyczny i ma spora mac na wysokich! wiec robimy zaokrąglone okno bo może być szersze!! np. 31mm i wystarczy jest to wymiar dla cylindra 70ccm;) po zrobieniu wydechu! należy zdecydować się na gardziel gaźnika.. musi mieć on odpowiednia wielkość tak by mógł dostarczyć dostateczną dawkę mieszanki do komory korbowej by wkręcić nasza pojemność na 9.000;^^ myślę, że 180mm2 wystarczy;D czyli gardziel fi=18mm ale my damy fi=21mm dla jeszcze lepszego i bardziej dzikiego wkręcania na obroty!!!;) pole przekroju poprzecznego gardziela oblicza się: P=pi*r^2 można też P=pi*d^2/4 czyli liczymy nasz fi(d)=21mm czyli P=3,1415927*21mm^2/4 P= 346,4mm2 a więc teraz znając pole powierzchni gardziela można obliczyć jaka powierzchnie powinno mieć okno ssące!! dokonamy tego robiąc tak: P (okna ssącego)= P (gardziela)*1,4 czyli P(okna ssącego)=346,4mm2*1.4 to P(okna ssącego)= 485mm2 dlaczego tak?? ponieważ okno zamyka się i otwiera i mieszanka ma dość krótki czas na przedostanie się do komory korbowej a im większe okno tym więcej mieszanki przedostanie się w tym samym czasie!!! po ustaleniu pola powierzchni okna można brać się za projektowanie okna... zakładamy że dolna krawędź okna będzie zrobiona na 68,5mm od GMP tak by nie wydłużyć za bardzo czasów otwarcia oraz zamknięcia okna!!! aby zachować prawidłowy kąt ich pracy a górną krawędź zrobimy na 54,5mm od GMP co w sumie da nam wysokość okna: 68,5-54,5=14mm a wiec musimy obliczyć szerokość okna ssącego dla powierzchni okna 485mm2 a wiec b= 485mm2\14 b= 34,6mm my zrobimy okno ssące na szerokość 34,5mm !!!! po zrobieniu okna ssącego i króćca ssącego na wymiar fi=21mm teraz zostają się nam tylko okna płuczące! najpierw trzeba obliczyć ich powierzchnie całkowita!!! abo to obliczyć potrzebna jest nam powierzchnia króćca ssącego czyli to co liczyliśmy wyżej^ nasz króciec ma powierzchnie wewnętrzna 346,4mm2 aby otrzymać powierzchnie łączną okien płuczących należy pomnożyć powierzchnie króćca razy 1,2!!! czyli 346,4*1,2=416cm2 czyli łączna powierzchnia naszych okien płuczących powinna wynosić 416mm2... a wie zakładamy że nasz cylinder posiada 4 kanały płuczące, każde okno płuczące ma dolną krawędź na wysokości 44mm od GMP;) dlaczego?? ponieważ taki mam skok tłoka!! a górna krawędź okien płuczących ustalamy według naszego wcześniejszego strojenia...górną krawędź wydechu daliśmy na 27mm od GMP! to płuki możemy zrobić 36mm no 35,5mm od GMP;) powiedzmy, że zrobimy na 36mm bo zawsze da się to później skorygować na 35,5mm a wiec mamy już wysokość naszych okien płuczących;) 44-36=8mm a szerokości dopiero obliczymy... pierwsze dwa od strony wydechu zrobimy szersze...(pamiętajmy że poszerzamy je w stronę gaźnika a nie wydechu! by nie zmniejszać szczelności miedzy wydechem a płukiem!) a wiec pierwsze dwa okna zrobimy na szerokość 16mm czyli ich powierzchnia będzie wynosić
8mm*16mm *2=256mm2 wiec na pozostałe 2 okna zostanie nam się 416mm2-256mm2=160mm2 a wiec pozostałe dwa okna miały szerokość 160mm2 /2/8=10mm czyli nasze mniejsze okna płuczące maja szerokość po 10mm;^^ Po zrobieniu płuków należy sprawdzić czy powierzchnia okna wydechowego jest co najmniej o 1,2 raza większa niż powierzchnia łączna okien płuczących;) w naszym przypadku okno wydechowe ma szerokość 31mm a wysokość 17mm co daje 31mm*17mm=527mm2 a powierzchnia łączna kanałów płuczących jak liczyliśmy wyżej ma 416mm2 co daje: 527mm2/416mm2=1,27 czyli jest prawidłowo;) przyznajcie, że proste!!!
po zrobieniu wszystkich okien na strojność 9.000-10.000obr\max należy ustalić długość tłoka!!! od razu mówię,że będzie musiał mieć on długość 49mm;) dlaczego?? ponieważ taki kąt otwarcia i zamknięcia okna ssącego powinien być przy takiej konfiguracji;)
no tak to wyglądać będzie jeżeli tłok steruje otwieraniem okna ssącego. Drugim rozwiązaniem jest membrana (zawór jednokierunkowy) jest to rozwiązanie 1000razy lepsze....większa szczelność, zassania mieszanki od razu po pojawieniu się podciśnienia w komorze korbowej!, zamkniecie natychmiast po pojawieniu się ciśnienia w komorze korbowej... co powoduje, że mieszanka nie cofa się do gaźnika! i wiele innych zalet!! np. to ze nie musimy się martwic o to w którym momencie powinno się otworzyć okno ssące... mamy pewność, że nie zależnie od obrotów zamkniecie i otwarcie zaworu membrany jest jak najbardziej w odpowiednim momencie!!! powierzchnia okien zaworów membrany jest dopasowywana podobnie jak okna ssącego czyli o 1,4raza większa niż powierzchnia wewnętrzna króćca ssącego!!! a nawet może być większa;) Po zakończeniu wszystkich modyfikacji cylindra należy złożyć wszystko dokładnie i szczelnie do kupy! wystroić wydech również na 9.000obr/min i wyregulować nasz Gaźnik;) przy dobrze dobranym wydechu oraz wyregulowanym gaźniku moc dużo rzędu 10-12KM!

Co do wydechu! dobiera się go pojemnościowo i do strojenia! np.9000/min;) chodzi tu o ilość powietrza jaka ma przez niego przepływać w jakimś czasie! wiec jeśli chcemy by nasz moto miał moc maksymalną przy 9000obr/min a pojemność skokowa wynosi np.70cm3 to ilość powietrza jak przepłynie przez wydech przy 9.000obr/min będzie wynosiła V(przepompowane przez wydech)=Vs*n
V(przepompowane)-obiętość jaka zostanie przepompowana przez wydech. Vs-pojemność skokowa silnika n-prędkość obrotowa silnika. dodam tylko, że ten wzór stosuje się przy silnikach 2T! a wiec liczymy: V(przepompowane przez wydech)=70cm3*9000obr/min=630000cm3/min czyli nasz wydech musi mieć przepustowość 630l/min oczywiście tylko na papierze ponieważ spaliny są podgrzane wiec będą bardziej rzadkie i cały wydech będzie musiał mieć znacznie większą przepustowość! ;) DOSTROJENIE PRAWIDŁOWE WYDECH JEST BARDZO WAŻNE! od tego będzie zależała charakterystyka zewnętrzna silnika;) Pozdrawiam wszystkich którym chciało się to wszystko czytać i mam nadzieję, że te wiadomości się wam przydadzą;)

Czas otwarcia okien dla osiągów sportowych;)
rpm- wydech: / płuki: / ssący:
6000 - 162-166 / 105-108 / 135-140
7000 - 167-171 / 109-112 / 141-146
8000 - 172-176 / 113-116 / 147-152
9000 - 177-181 / 117-120 / 155-167
10000 - 182-186 / 121-124 / 168-174
11000 - 187-191 / 125-128 / 175-177
12000 - 192-196 / 129-132 / 178-182
13000 - 197-201 / 133-136 / 185-190
14000 - 202-206 / 137-140 / 191-200

Tu macie dwa bardzo pomocne linki do strony: na której są opisane dokładnie pozostałe rzeczy jeśli chodzi o projektowanie od nowa silników i przerabianie ich w warsztatach domowych:
http://bfurmanek.republika.pl/rasowanie_1.html
http://bfurmanek.republika.pl/rasowanie_2.html

Miłego usprawniania silników:) Niech wiedza i matematyka pomogą wam zrozumieć i okiełznać zjawiska fizyczne w waszych maszynach;)

Pozdrawiamy:
*Amper -Piotr Błaszczyk
*Zero -Damian Kotarski

Pochwały przyznane za posta: 12

Załączniki:
Komentarz: Dla tych co nie wiedza dlaczego ważny jest kąt wydmuchu!!

Ostatnio edytowano 2 lut 2011, o 10:56 przez amper, łącznie edytowano 19 razy
 Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 sie 2010, o 13:07 
artykuł zajął ci pewnie mnóstwo czasu widać, że masz spore pojecie pochwała leci i hyle czoło. Może byś opisał jak bezpiecznie stuningować jawę 223 jeśli miałeś z tym silnikiem do czynienia. Moim zdaniem ta jawka do tuningu się nie nadaje nie każdy silnik jest podatny na tuning

PostNapisane: 5 sie 2010, o 13:11 
Weteran

Pochwały: 7
Pojazd: Romet Ogar 200 88' Bi color
GG: 16013509
Województwo: Kuj.-pom.
ja pier :cenzura: ole :-o ale się naprodukowałeś (za to brawa się należą :-> )ale tyle matmy to nawet w szkole nie widziałem na oczy :oops:

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 sie 2010, o 14:03 
Weteran

Pochwały: 3
Pojazd: Ogar200, Motorynka
GG: 9762498
Województwo: Śląskie
Gościu, widzę że masz bardzo dużo pojęcia na temat 2T :-> . Ja miałem podobnie jak twój kumple z MZ, jednak nie z powodu tuningu, ale mniejsza o to :P . Nie podoba mi się jednak sposób zapisywania tych wzorów, ale to nie jest uwaga do Ciebie bo nie można inaczej zapisać na klawiaturze, także szacun za chęci, też co nieco się dowiedziałem przydatnego ;-) .

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 sie 2010, o 15:01 
Mechanik

Dziadek napisał(a):
artykuł zajął ci pewnie mnóstwo czasu widać, że masz spore pojecie pochwała leci i hyle czoło. Może byś opisał jak bezpiecznie stuningować jawę 223 jeśli miałeś z tym silnikiem do czynienia. Moim zdaniem ta jawka do tuningu się nie nadaje nie każdy silnik jest podatny na tuning

Hmm... trochę czasu poświeciłem;d z 2h;d później dokończę go jeszcze;)
A co do twojej jawki... pewnie masz czeski silnik... osobiście nie przerabiałem tych silników... ale silnik jak to silnik zawsze da się coś w nim poprawić i wątpię by czymś mnie zaskoczył;d mam na myśli , że miał by taką skomplikowana budowę, że nawet bym się nie za niego nie brał;d z silnika S-38 się wyciskało moce które zrywały zębaty na tylnym kole po jednej dobrej jeździe!! a z czeskiego da się więcej wyciskać!! bo membranę jest dosyć łatwo zarzucić!!!
A bym mógł ci pomóc musisz mi powiedzieć co chcesz osiągnąć... przeczytaj wszystko co napisałem i powiedz czego od swojej jawki oczekujesz... wtedy Ci pomogę!!
Musisz jednak pamiętać,że przystępują do modyfikacji silnika musi on być przynajmniej w bardzo dobrym stanie technicznym!!!
Pozdrawiam;^^

Dodano: 5 sierpnia 2010, o 14:54

Mymek1994 napisał(a):
Gościu, widzę że masz bardzo dużo pojęcia na temat 2T :-> . Ja miałem podobnie jak twój kumple z MZ, jednak nie z powodu tuningu, ale mniejsza o to :P . Nie podoba mi się jednak sposób zapisywania tych wzorów, ale to nie jest uwaga do Ciebie bo nie można inaczej zapisać na klawiaturze, także szacun za chęci, też co nieco się dowiedziałem przydatnego ;-) .

No nie mogę wyraźniej tego napisać!!!;) chodź bym chciał;) ale mogę zapewnić, że wszystko co napisałem jest aktualne i do tej pory stosowane... przez Niemieckie firmy tuningowe i już parę lat temu przetestowane przez moich kumpli i prze zemnie!
Teraz jest dużo łatwiej jest internet! i wszystko da się kupić;) jeszcze swoich czasów pamiętam jak robiło się własnej roboty elektroniczne moduły zapłonowe na trzy stopniowym wzmocnieniu tranzystorowym z dość dokładną mapą zapłonową by MZ lepiej leciała ;) teraz takie coś dużo dokładniejsze da się kupić na allegro;^^
dziki za docenienie;)

Dodano: 5 sierpnia 2010, o 15:01

waldi napisał(a):
ja pier :cenzura: ole :-o ale się naprodukowałeś (za to brawa się należą :-> )ale tyle matmy to nawet w szkole nie widziałem na oczy :oops:

Matma tam zawarta to tylko mnożenie i dzieleni no i dodawanie odejmowanie;d wygląda to tylko skomplikowanie przez to, że nie da się tu wstawić ułamku ani całego wzoru jak na papierze tylko trzeba stawiać kropki kreski i inne duperele;d ale jak się przypatrzysz to nie ma tu magi;d
Miałem wspomnieć o geotermice... ale zmęczyłem się tym pisaniem... to jak bym miał opisywać jeszcze wszystkie zjawiska to by mi zajęło to dzień a poza tym był by problem z zapisaniem wzorów które są znacznie bardziej skomplikowane...
;););)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 sie 2010, o 16:06 
Mechanik

rometlove napisał(a):
Hmm, okna wydechowe na 27? Przecież w nie jednym rasowanym simsonie są na innych wysokościach i też mają bardzo mocne rezo. Do 60 ccm w S51, bodajże poleca się na 26, co w połączeniu z wydechem LeoVince, daje nieziemksie rezo, dowód? Znajomy na 60/5M i LeoVince lata 100-105 km/h i płaci moją 90 ccm.

Kolego czytaj wszystko dokładnie!!!;) ja napisałem wydech na 27 przy 9000obr/min!!!!! twój kolega może mieć 26mm ale wydech jest strojony na wyższe obroty... powyżej 10.000;) nawet może na nim spokojnie kręcić do 10.500, 11.000obr/min nie napisałeś na jakich obrotach ma max mocy i ile ma max mocy;) ja u simsona kolegi stroiłem wszystko na 11.500!! wydech dałem na 25,5mm od GMP i dochodził do tych obrotów nawet na IV-biegu;) też 60 ccm! prędkość 115!
więc wychodzi, że nie przeczytałeś wszystkiego... bo ja tam pisałem przykładowe strojenie simka! ;) i wszystkie obliczenia by pokazać jak to się robi.... a co do rezo.... dobre rezo jest wtedy gdy okno wydechowe jest na dobranej wysokości w stosunku do obrotów;) reszta jak i reszta okien;) oraz wydech wystrojony na te obroty...

Twój kolega też musiał mieć dobre rezo jeśli simek poszedł ponad 100;) jeszcze można by się zastanawiać jak szybko doszedł do tych 100km/h;^^

pozdro... ;^^

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 sie 2010, o 16:18 
amper, Tu nie chodzi o mnie bo ja już jawki nie mam dobre 5 lat. Chodzi mi o innych użytkowników które mają jawki i chcą je tuningować osobiście jestem przeciwny tuningowaniu jawy gdyż kiepsko on znosi tuning mechaniczny ale może masz na to jakieś bezpieczne zabiegi które nie wpłynęły by na żywotność silnika. Wiem to jest takie łudzenie ale spróbować można

PostNapisane: 5 sie 2010, o 16:53 
Mechanik

Dziadek napisał(a):
amper, Tu nie chodzi o mnie bo ja już jawki nie mam dobre 5 lat. Chodzi mi o innych użytkowników które mają jawki i chcą je tuningować osobiście jestem przeciwny tuningowaniu jawy gdyż kiepsko on znosi tuning mechaniczny ale może masz na to jakieś bezpieczne zabiegi które nie wpłynęły by na żywotność silnika. Wiem to jest takie łudzenie ale spróbować można

Każde zwiększanie mocy powoduje spadek trwałości;) by zwiększyć moc a zostawić bez zmian czas eksploatacji trzeba by było zmienić materiały wykonania na wytrzymalsze;) i tyle powiem... a co do tuningu to nie wiem co oni by chcieli dokładnie tu osiągnąć ;) wiec trudno mówić mi co mają robić... bo nie wiem ile chcą mocy i przy jakich obrotach i co mogą zmienić i czy maja w warsztacie to co było by potrzebne do takiego zabiegu;) Pozatym ja nie napisałem tego wszystkiego po to by się pochwalić swoją wiedza tylko by każdy mógł sam czegoś dokonać...;) oczywiście bardzo bym chciał powiedzieć co trzeba zmienić i przerobić by chodziło lepiej ale nie wiem o ile lepiej ma chodzić;) do tego ograniczyłeś mnie tym, że ta modyfikacja ma nie zmniejszyć żywotności silnika... no to tak się nie da... bo nawet zwiększenie stopnia sprężania do np. 10,5x znacznie zmniejszy żywotność ale w zamian zwiększy moc;) wiec w sumie co bym nie poradził.. nawet te najprostsze modyfikacje zmniejszą, żywotność.. a co dopiero jak bym zaplanował przerobienie cylindra i jego nową mapę okien do tego zwiększenie poj. oraz stopnia sprężania do tego jeszcze membrana...jakiś większy gaźnik, wypełnienie komory korbowej przez zastosowanie podkowy i różne inne modyfikacje... to moc by była ogromnie większa niż w standardzie... ale silnik by się sypał przy każdym ruszeniu manetki;) wiec jeśli ktoś się na coś zdecyduje to niech tu napisze... czego oczekuje... i zobaczymy co da się zrobić... bo w ciemno to nawet nie wiem za co się zabrać;d

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 sie 2010, o 16:57 
takiej odpowiedzi oczekiwałem ;] wkońcu ktoś dał porządną przestrogę ;]

PostNapisane: 5 sie 2010, o 16:59 
Mechanik

Pochwały: 11
Pojazd: Aprilia RS 125GS, ogar 200, motorynka 200
GG: 8313103
Województwo: Śląskie
Cytuj:
Pojęcie POJEMNOŚĆ SKOKOWA- jest to objętość(przestrzeń) nad tłokiem wyznaczona od jego dolnego położenia(DMP) do Górnego(GMP) by ją obliczyć wystarczy mięć skok tłoka oraz średnice cylindra(wewnętrzna średnice tulei cylindra!)
matematycznie wygląda to tak: Vs(cm3)=pi*d(cm)^2*s(cm)\4*n Vss-pojemność skokowa ; pi-stała matematyczna (niewymierna) jej wartość to 3,1415927..... w przybliżeniu;) ; d-średnica cylindra ; s-skok tłoka ; jak ktoś woli może też z wzoru V=pi*r^2*h i chyba wystarczy na ten temat...;)

Warto by też dodać taki wzór
Vs=d^2*s*pi/4/1000
gdzie:
d - średnica cylindra
s - skok tłoka
4 i 1000 to wartości stałe

Cytuj:
my musimy mieć obwód wewnętrzny tulei czyli matematycznie mając średnice możemy to od razu policzyć l=d*pi l-obwód; d-średnica cylindra; pi-3,1415927 czyli l=38mm*3,1415927 czyli l=119,4mm mając obwód wewnętrzny tulei można ustalić maksymalną szerokość okna wydechowego! matematycznie robimy to tak: b=l/5 b-szerokość okna; l-obwód tulei ; 5-wartość stała przez którą dzielimy;d hehe;d wiec liczymy... b=119,4mm/5 czyli b=23,88mm w przybliżeniu 24mm czyli nasze okno powinno mieć 24mm na max. 6%więcej można zrobić... jeśli ma być to okno kwadratowe!!! przy zaokrąglonym można zrobić większe nawet o 10-11% ...

jest łatwiejszy wzór na maksymalną średnicę okna przy danej średnicy
0,6*d
gdzie:
0,6 - wartość stała
d - średnica cylindra

Bardzo mnie wzruszyłeś tymi wzorkami
7/5 skoku
3/2 skoku
5/3 skoku
chwała Ci za to ;)

napisałeś tylko o przeróbce cylindra a co z innymi przeróbkami?

I takie malutkie pytanko
Pisałeś że w jawce łatwo zawór membranowy dać sugeruje
że chodziło Ci o zasilanie skrzyni korbowej więc tu moje pytanie

Otwór pod zaworem jakiej ma mieć wymiary?
Jest to obojętne max wielkość kostki czy musi mieć odpowiednią powierzchnię co do pow. gaźnika *1,4?

Przystępne ceny!

Kontakt tylko i wyłącznie GG: 8313103

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]