Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 23 maja 2012, o 22:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

1. Zrób wszystko opisane w TYM wątku!
2. Jeśli nie pomoże, użyj opcji szukaj!
3. Jeśli nic nie znajdziesz, pisząc temat z pytaniem dokładnie opisz problem z maszyną, pamiętaj! Nie jesteśmy wróżkami! :)
4. Każdy problem opisz w osobnym temacie
5. Jeśli dopisałeś objawy do swojego ostatniego postu napisz prywatną wiadomość do moderacji o odświeżenie tematu!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sie 2011, o 19:29 
Poziom

Pojazd: ogar200 , mazda626
GG: 8829599
Województwo: Śląskie
A po co ta uszczelka pomiedzy cylindrem a glowica :D
Niewiem czy sie nie osmiesze ,ale przez 6lat jezdzac wieloma ogarkami , nigdy niemialem tam uszczelki hehe . I nigdy nie bylo problemu zeby gdzies powietrze na boki walilo , no chyba ze zle sie dociaglo , ale ponowne i poprawne dokrecenie pomoglo .

Szpilki w karter wchodza z 1,5cm - 2cm , 3 cm to juz chyba przesada :)
ale zawsze mozna te 5mm wykrecic to oczywiste i dokrecac z wyczuciem.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 22 sie 2011, o 21:01 
VIP

Pochwały: 16
Pojazd: Router Bassa 50
GG: 12188363
Województwo: Łódzkie
BipSeth_TM napisał(a):
Mam duży problem, więc dokładnie go opiszę. Dzisiaj kupiłem nową głowicę (stara miała zniszczony gwint) i uszczelkę pod głowice. Po długim czasie męczenia się z podkładkami i nakrętkami dokręciłem głowicę, ruszam starterem i słyszę jakby powietrze uciekało nie tędy gdzie powinno. Kolanko mam dobrze przykręcone uszczelnione sylikonem,króciec dokręcony (dałem starą dobrą uszczelkę) ,a między kratery dałem nową uszczelkę. Więc wszystkie łączenia były wyczyszczone i uszczelnione. Problem zaczyna się z dokręcaniem.Górna lewa szpilka- prze gwintowana stary gwint zniszczony, więc dałem na nią : duża podkładka, nakrętka większa, podkładka mała i dokręcone właściwą nakrętką.Zrobiłem tak dlatego,żeby dostać końcówką klucza nasadkowego. Górna prawa szpilka normalna, nakrętka 6 i podkładka. W dwóch dolnych szpilkach brak podkładek, szpilki za krótkie i nie mogłem założyć nakrętek. Wszystko dokręcone na ukos. Gdy przyłożę rękę czuję powietrze w okolicach łączenia głowicy i cylindra.Powietrze obok świecy odpada, bo głowica jest nowa. Co mam robić ?

Założę się że masz stary cylinder a nową głowicę. Też tak miałem. Próg od głowicy jest za duży i nie pozwala tulei od cylindra docisnąć uszczelki pod głowica.

Musisz trochę skrócić ten próg co zaznaczyłem czarną strzałką (jakimś papierem ściernym albo czymś, tak żeby tuleja mogła docisnąć uszczelkę do głowicy) i będzie dobrze :D

Chińczyki źle wymierzyli, chińska głowica z chińskim cylinderm pasuje, ale do oryginalnego już nie pasuje, chiński cylinder musi mieć dłuższy próg od czeskiego :-P

Ostatnio edytowano 22 sie 2011, o 21:15 przez Ogarkowiec, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 22 sie 2011, o 21:03 
Weteran

Pochwały: 95
Pojazd: Romet
GG: 0
Województwo: Mazowieckie
Papierem ściernym o ziarnistości nawet 220 na szybie. Wtedy masz pewność, że wszystko jest prosto.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 22 sie 2011, o 21:04 
VIP

Pochwały: 16
Pojazd: Router Bassa 50
GG: 12188363
Jurek napisał(a):
Za krótkie szpilki wykręć z pół centymetra,z karteru i gwint załapie,a tą z uszkodzonym gwintem wykręć całkowicie i wkręć uszkodzonym gwintem w karter.Głowica musi być dokręcona równo na czterech szpilkach.

i nie kłócić się o szpilki bo nie macie racji co do tego jestem pewien ;p

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 10 paź 2011, o 20:34 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200
Województwo: Lubelskie
Sory za wznowienie tematu, ale problem nie ustał. Wymieniłem szpilki. Dorobiłem uszczelkę między cylinder i kartery z odpowiedniego materiału ( miejsce łączące wyczyściłem szczotką na wiertarkę ponieważ zalegała tam stara uszczelka z którą miałem problem ) która została obustronnie posmarowana smarem. Następnie zamontowałem głowicę i uszczelkę , podkładki i nakręcam. Zakręciłem na ukos. Później próbuję kopać , niby nic nie syczy. Dalej próbuję palić ogara na pych, lecz nic z tego. Ok , zaprowadziłem go do garażu i próbuję ostatni raz kopać i słyszę wyraźnie syczenie. Już nie wiem co z tym robić. Przez gwint świecy na pewno nie ucieka kompresja. Może ktoś zamalować w paincie ten obszar który mam zetrzeć ?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 10 paź 2011, o 20:37 
Weteran

Pochwały: 95
Pojazd: Romet
Województwo: Mazowieckie
Zobacz sam, gdzie przylega głowica do cylindra np. podczas posmarowania smarem i to zetrzyj.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 10 paź 2011, o 20:41 
Weteran

Pochwały: 38
Pojazd: Romet Ogar 200 '88 ; ČZ 175/487 <3
Możliwe, że ci tłok w głowicę wali i dlatego po pierwszym kopie nie słychać syczenia, a po drugim już tak.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 10 paź 2011, o 20:46 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200
Województwo: Lubelskie
Co do uderzenie tłoka w głowicę to nie wiem, wcześniej tak nie było. Teraz zauważyłem dziwne zjawisko , mianowicie kopka ciężko chodzi, a każdy ruch tłoka jakby słychać . Nie wiem czy tak powinno być czy nie

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 10 paź 2011, o 22:30 
Poziom

Pochwały: 13
Pojazd: Romet Ogar 200 '86
MZ ETZ 150

GG: 11120289
Województwo: Podkarpackie
Zrób tak posmaruj głowicę hermetykiem załóż uszczelkę i znowu hermetyk i tak skręć i będziesz miał szczelne w 100%.

Zobacz profil Online  

PostNapisane: 11 paź 2011, o 22:58 
Poziom

Pojazd: W podpisie ->
GG: 10992412
naveinter dobrze mówi o tym hermetyku, tylko jak na hermetyk to już nie ma konieczności stosowania uszczelki, zrobiłem tak w wsk4 i przejechałem już na tym 1000km i nie ma przedmuchów. Do ogara jak będę zakładał głowicę i cylinder to też tylko na hermetyk.

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]