Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 23 maja 2012, o 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

1. Zrób wszystko opisane w TYM wątku!
2. Jeśli nie pomoże, użyj opcji szukaj!
3. Jeśli nic nie znajdziesz, pisząc temat z pytaniem dokładnie opisz problem z maszyną, pamiętaj! Nie jesteśmy wróżkami! :)
4. Każdy problem opisz w osobnym temacie
5. Jeśli dopisałeś objawy do swojego ostatniego postu napisz prywatną wiadomość do moderacji o odświeżenie tematu!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lewe powietrze
PostNapisane: 16 sie 2011, o 17:05 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200
GG: 0
Województwo: Lubelskie
Mam duży problem, więc dokładnie go opiszę. Dzisiaj kupiłem nową głowicę (stara miała zniszczony gwint) i uszczelkę pod głowice. Po długim czasie męczenia się z podkładkami i nakrętkami dokręciłem głowicę, ruszam starterem i słyszę jakby powietrze uciekało nie tędy gdzie powinno. Kolanko mam dobrze przykręcone uszczelnione sylikonem,króciec dokręcony (dałem starą dobrą uszczelkę) ,a między kratery dałem nową uszczelkę. Więc wszystkie łączenia były wyczyszczone i uszczelnione. Problem zaczyna się z dokręcaniem.Górna lewa szpilka- prze gwintowana stary gwint zniszczony, więc dałem na nią : duża podkładka, nakrętka większa, podkładka mała i dokręcone właściwą nakrętką.Zrobiłem tak dlatego,żeby dostać końcówką klucza nasadkowego. Górna prawa szpilka normalna, nakrętka 6 i podkładka. W dwóch dolnych szpilkach brak podkładek, szpilki za krótkie i nie mogłem założyć nakrętek. Wszystko dokręcone na ukos. Gdy przyłożę rękę czuję powietrze w okolicach łączenia głowicy i cylindra.Powietrze obok świecy odpada, bo głowica jest nowa. Co mam robić ?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 17:09 
Weteran

Pochwały: 8
Pojazd: CPI Aragon GP i motorynka
GG: 25175310
Województwo: Śląskie
Głowica taka zwykła ze sklepu? Może źle wykonany został odlew i dlatego przepuszcza powietrze.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 17:10 
Weteran

Pochwały: 95
Pojazd: Romet
Województwo: Mazowieckie
Szpilki po prostu nie ściskają. Daj po jedną zwykłą podkładkę pod każdą szpilkę, nakrętkę M6 i przykręcaj.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 17:20 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200
Województwo: Lubelskie
Szpilki prze gwintowanej nie dokręcę M6, musiałem dać dodatkową nakrętkę ponieważ nie dosięgała końcówka klucza nasadkowego, idę próbować coś robić.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 20:49 
Poziom

Pojazd: Ogar 200, 205, Jelcz 043 (ogórek), Ursus c - 328
GG: 12480035
Województwo: Podkarpackie
Ja miałem podobnie jak wymieniłem głowice, na używaną. Też miałem problem że gwint sie zjechał to kupiłem za 15 zł od kolegi używaną. I też meczyłem sie z 2 dni może wiecej bo jak kopie to słychać, że ucieka powietrze. Czytałem na forum, że wiele użytkowników ma podobny problem, ale to olewa więc i ja tak zrobiłem. Po kilku miesiącach ustawiałem wolne obroty i zauważyłem że powietrze ucieka mi przez ten cypelek co jest odpowiedzialny aby po wyłączeniu motoru paliwo nie spływało do cylindra. I problem się wyjasnił. Bo jak zatkam palcme ten otworek to rzadnych dmuchów nie ma. xD tylko jak bd go chciał zatkać jakimś czymś to nie radze, ja tak chciałem zrobić to jak sie moto zagrzeje to nie chce trzymać obrotów. ;>

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 21:05 
Zbanowany

Pochwały: 10
Pojazd: WSK 125
Romet 50 T-1
Romet Pony 301
Aprilia AF1

GG: 3733815
Województwo: Kuj.-pom.
BipSeth_TM napisał(a):
Szpilki prze gwintowanej nie dokręcę M6, musiałem dać dodatkową nakrętkę ponieważ nie dosięgała końcówka klucza nasadkowego, idę próbować coś robić.

Wymień szpilki na nowe, pod głowicę daj dobrą uszczelkę i dokręć mocno lecz z umiarem po przekątnej.

Obrazek

Moje Aukcje Allegro
Moja Galeria Zdjęć

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 21:57 
Elektronik

Pochwały: 31
Pojazd: komar-2biegi,
Województwo: Warm.-maz.
Za krótkie szpilki wykręć z pół centymetra,z karteru i gwint załapie,a tą z uszkodzonym gwintem wykręć całkowicie i wkręć uszkodzonym gwintem w karter.Głowica musi być dokręcona równo na czterech szpilkach.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 22:00 
Weteran

Ale szpilki najlepiej, aby były wkręcone jak najbardziej się da, ponieważ może gwint "popuszczać" i się uszkodzić, ale także niedokręcona głowica będzie puszczała lewe powietrze. Jeżeli kupno nowych nic nie daje to możesz dorobić sobie z odpowiedniego pręta. Tylko wtedy musisz uważać, ponieważ nie ma on odpowiedniej twardości i jeżeli dokręcisz za mocno może się uszkodzić.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 22:08 
Elektronik

Pochwały: 31
Pojazd: komar-2biegi,
Województwo: Warm.-maz.
Addadko.
to prawda co napisałeś ale,gdy BipSeth_TM.nie chce lub nie może wymienić na nowe,to co pozostaje innego,trzeba kombinować.
Szpilki z karteru nie wyrwie,jest tam ze 3cmm wkręcone.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 sie 2011, o 22:13 
Weteran

Ale do końca jej nie dokręci przez co może mieć ciągle ten sam problem. Proponuję Ci na początek dorobić z pręta szpilkę i zobacz, czy zda egzamin.

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]