Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 11 lut 2012, o 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

1. Zrób wszystko opisane w TYM wątku!
2. Jeśli nie pomoże, użyj opcji szukaj!
3. Jeśli nic nie znajdziesz, pisząc temat z pytaniem dokładnie opisz problem z maszyną, pamiętaj! Nie jesteśmy wróżkami! :)
4. Każdy problem opisz w osobnym temacie
5. Jeśli dopisałeś objawy do swojego ostatniego postu napisz prywatną wiadomość do moderacji o odświeżenie tematu!

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 wrz 2010, o 13:19 
Poziom

Pochwały: 10
Pojazd: Ogar 200, WSK M06, WFM M06, Simson Duo 4/1
GG: 7228749
Województwo: Zachodniopomorskie
Witam. Chciałem wymienić popychacze sprzęgła w jawce. Długi wyszedł bez problemu a kulka i krótki w ogóle nie wyszły! Próbowałem przechylać motor na prawo, pukałem w dekielek, potem kręciłem kołem na biegu i wykręconej świecy. Próbowałem nawet z jednej strony długiego popychacza postawić magnes a z drugiej próbować wyjąć kulke i krótki ale nie chciały wyjść... Powiedzcie co robić. A i jakby co to mam tam kulke i krótki bo sprzęgło normalnie działa, ale musze je wymioenić bo troche dłużej postoje na biegu z wciśniętym sprzęgłem i sie kurczą pod wpływem ciepła

Nie ma boga, jest MoTóR !!!!!!!

Moja stronka http://www.doman30.pl.tl

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 wrz 2010, o 14:18 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200
GG: 12092157
Województwo: Kuj.-pom.
Ja mam drugie magneto i wsadzam zawsze dłuższy popychacz do środka przystawiam magneto do popychacza i wyciągam resztę jak to nie pomoże możesz jeszcze zdjąć tarcze sprzęgłowe i wypchnąć z tamtej strony dłuższym popychaczem

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 wrz 2010, o 15:22 
Poziom

Właśnie o to mi chodzi że nie chcę rozbierać kapy sprzęgła... spuszczanie oleju, potem czyszczenie z resztek silikonu i uszczelki to jakoś nie jest moje ulubione zajęcie... wręcz przeciwnie. Spróbuję jeszcze z tym magnetem.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 wrz 2010, o 15:45 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200, Romet Pony 301, Syrena 105
GG: 0
Województwo: Małopolskie
doman30 napisał(a):
Właśnie o to mi chodzi że nie chcę rozbierać kapy sprzęgła... spuszczanie oleju, potem czyszczenie z resztek silikonu i uszczelki to jakoś nie jest moje ulubione zajęcie... wręcz przeciwnie. Spróbuję jeszcze z tym magnetem.

Spróbuj tak jak napisał kolega wyżej. Ale wydaje mi się, że ten popychacz po prostu się skrzywił i nie wyjdzie w tą stronę. Będziesz musiał chyba rozbierać ten dekiel. Nie wiem co w tym takiego niechętnego.

Cytuj:
ale musze je wymioenić bo troche dłużej postoje na biegu z wciśniętym sprzęgłem i sie kurczą pod wpływem ciepła

Jakoś tego nie rozumiem jak mogą się kurczyć szpindle, no ale ok. Ale moim zdaniem jak założysz nowe ,to będzie jeszcze gorzej, bo są jeszcze z gorszego materiału. Aha, jak będziesz już montował nowe szpindle, to zobacz, czy bierze je pilnik.

Zobacz profil Online  

PostNapisane: 3 wrz 2010, o 16:13 
Poziom

nowe nie są gorsze tylko lepsze, widać nawet że są wykonane lepiej. Kupiłem 2 komplety i puki co wymieniłem tylko popychacz długi, był lekko za długi to go spiłowałem szlifierką stołową - twardy jak cholera więc chyba ok. Mam jeszcze 1 komplet jak już będe wymieniał wszystko. I co najważniejsze - teraz stałem z pół minuty na biegu ze sprzęgłem i nic ;] A co do rozbierania sprzęgła to nie lubie tego spuszczania oleju a potem po odjęciu kapy i tak wypłynie troche, potem czyszczenie tego wszystkiego. Jutro jade kupić nowe kolanko to kupie uszczelkę sprzęgła.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 wrz 2010, o 16:31 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200, Romet Pony 301, Syrena 105
GG: 0
Województwo: Małopolskie
Czy lepsze, czy gorsze to nie będę się sprzeczał bo to nie ma sensu. Ja nie kupuje takich gotowych szpindli, bo mam o nich nie najlepsze zdanie. Kiedyś kupiłem takowe, to były tak miękkie, że brał je pilnik. Teraz mam szpindle z popychaczy zaworowych od jakiejś skody, dodatkowo utwardziłem je na końcach i pilnik ich nie bierze. No ale może trafiłem wtedy na jakieś badziewne. Aha, jak będziesz regulował sprzęgło, to ustaw sobie tą dźwignię, która jest w deklu tak, aby miała jak największy ruch po wciśnięciu.

Zobacz profil Online  

PostNapisane: 3 wrz 2010, o 17:28 
VIP

Pochwały: 13
Pojazd: -
GG: 8767766
Województwo: Opolskie
Postaw moto na nóżki i uruchom go po odpaleniu wrzuć 2 bieg wypadnie na pewno :-P

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 wrz 2010, o 23:27 
Poziom

Ok Adik 19 tak zrobię :]
A co do popychaczy to ja kiedyś kupiłem za 2,20 komplet jak składałem silnik. Na oko widać było że to jakieś dziadostwo jest no ale trudno. teraz w innym sklepie kupiłem komplet za 3 zł i inaczej zupełnie wygląda :-0
Jutro będe robił troche przy motorku (więcej tutaj maszyny-domana-cylek-60ccm-jak-masz-krytyowa-to-nie-pisz-t4958-130.html) i chyba wezme sie też za te popychacze ;]

Dodano: 5 września 2010, o 23:27

No i dupa... próbowałem odpalać przechylając motor ale nie wypadło... Cóż pozostaje mi rozebrać kape...

Zobacz profil Offline  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]