Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 24 maja 2012, o 11:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:36 

Pojazd: Romet ogar 200 by Malfoy.
GG: 2668709
Województwo: Śląskie
A wiec zacznijmy. Posiadam ogara 200 pod względem mechaniki seria - nowe uszczelki , pływak , kranik i ostatnio sobie silnik z brudu wyczyciłem (nie rozpoławiałem go). Poskładałem ładnie. I tu sie zaczeła zabawa. Po 1. Co ze sprzęgłem? Wsadzam taki długi pręt do tej dziurki zakładam prawy karter i kręcę tą śrubą od sprzęgła i niestey nic. Moge se ją przykręcić do oporu a sprzęgło i tak nie działa. Robie coś źle? 2. Gaźnik. Wylewa sie paliwo że hoho. Nowa uszczelka śrubki, mocno zakręcone, weżyk szczelny mocno przyczepiony. Jakieś rady? Po 3. Tłok. Tłok się blokuje. Tak jakby o coś zachaczał. Może to być wina tych pierścieni na nim? Bo możliwe że mogły strzelić. Naoliłem wnętrze cylindra żeby sobie gładko wchodził a on tak jakby miał problemy . Kręce tą śrubką na magneto tłok się porusza w pewnym momencie taki ciekawy dźwięk jakby zasysyania powietrza czuje opór i go przeskakuje i tak w kółko. A do tego teraz doszlło jakby dzwonienie. Po 4. Chciałbym zrobić kapitałke silnika. Chciałbym to zrobić możliwie jak najoszczędniej, orientujecie sie może ile mniej więcej kaski sobie nazbierać? i ostatnie pytanie - lakierowanie. Aktualnie mam go szarego. Wrócić do oryginalnego pomarańczowego czy zostawić jedyny w swoim rodzaju szary? Bo niestety nie mam go w oryginale inne amortyzatory, kierownica, felgi. I jaka cena takiego lakierowania? To chyba wszystko co bym chciał wiedzieć narazie. Troszke sie rozpisałem żeby wielu tematów nie zakłądać i żeby dokładnie wszystko objaśnić :D Ciekawe czy sie będzie komuś czytać chciało 8-)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:40 
Poziom

Pochwały: 13
Pojazd: Romet Ogar 200 '86
MZ ETZ 150

GG: 11120289
Województwo: Podkarpackie
Co do lakierowania to zależy jaki masz stan lakieru jak dobry to zostaw go w tym szarym zawsze to cos innego niż najpopularniejszy czerwony. koszt malowania zależy czy malujesz sam np.kompresorem lub sprejem czy oddajesz do lakiernika. I czy ew lakiernika masz znajomego czy nie. Ja np za malowanie w profesjonalnym zakładzie muszę postawić gościowi piwo i tyle. Co do remontu to zależy czy chcesz to zrobic porządnie czy na odwal sie. Tłok może ci się blokować bo być moze pękł pierścień i np zahacza o kanał wydechowy.

Ostatnio edytowano 20 sty 2012, o 22:42 przez naveintre, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:41 
Poziom

Pochwały: 3
Pojazd: Ogar 200
Gaz 67b

GG: 0
Województwo: Pomorskie
Zdejmij cylinder i zobacz. Prawdopodobnie do szlifu. A popychacze dajesz dwa. Krótki kulka długi. Jak długo stał to tarcze się mogły skleić

Autor postu otrzymał pochwałę

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:48 
JuniorAdmin

Pochwały: 74
Pojazd: Ogar 200, MZ ETZ 150, Jawa 350 x2, MZ 1000s
Województwo: Wielkopolskie
Jezus Chrystus !
Pierwsza zasada jest taka że jak nie umiesz to nie tykaj. Jak coś zrypałeś to napraw to a nie bierz sie za kolejną rzecz. Podstawą przy naprawach jest wiedza jak to działa której ci jeszcze brakuje. Poczytaj forum, tam nabierzesz wiedzy i znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Ostatnio edytowano 20 sty 2012, o 22:48 przez Malina, łącznie edytowano 1 raz
I Maryja Zawsze Dziewica!

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:48 

Cały internet przeszukałem o tą informacje. Nie dałem ani krótkiego ani kulki. Ale już wiem co jest grane .Cylinder jest ok bo wcześniej nie było z nim problemów a mam zapasowy. A ta kapitałka to nie na odwal tylko też nei jakoś pro . A co do Piankos'a. No już nie przesadzaj, troche w tym siedze ale każdy się uczy. Za nic sie nie biore, to są tylko pytania, a właśnie staram się naprawić. Twój post nie za bardzo mi pomógł.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:51 
Poziom

Gaz 67b

Ja Ci pomogę. ksi-ka-obs-uga-i-naprawa-motorowerow-romet-t1288.html

A wy Jezusa w to nie mieszajcie.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:51 
Poziom

Pochwały: 13
Pojazd: Romet Ogar 200 '86
MZ ETZ 150

GG: 11120289
Województwo: Podkarpackie
Cytuj:
troche w tym siedze
Jak byś trochę w tym siedział to byś tego tematu w ogóle nie pisał.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:55 
Poziom

Pochwały: 32
Pojazd: Romet Ogar200, Romet Ogar205
GG: 37457511
Województwo: Warm.-maz.
co do popychaczy pewnie nie ma krótszego albo są dojechane, a co do blokującego tłoka to odkręć głowicę i cofnij tłok do samego końca i sprawdź gładź cylindra czy nie ma rys itp, przy okazji zobacz czy nie ma progu na początku gładzi, co do kapitalki silnika to najpierw sprawdź w jakim stanie jest:
+cyl
+wał
+łożyska
+skrzynia
+półksiężyc
+sprzęgło : łańcuszek, tarcze, kosz, sprężyny
+ no i resztę
na allegro dostaniesz zestaw nawet za ~200zł

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:57 
Poziom

Gaz 67b

Te zestawy to china nie opłaca się ich brać.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 sty 2012, o 22:59 

Poczytam sobie. Mam to gdzieś na kompie. Bardziej mi zależało na informacji szacowanej ceny kapitałki której raczej się z tej książki nie dowiem. Robicie zbędny offtop. Edison odrazu żarówke stworzył.? Jak każdy normalny człowiek - ucze się. Oglądałem te zestawy. Czyli reasumując - po info do ksiażki, zestaw do kapitełki na allegro za około 200 zł . To mi wystarczy :-D
Tylko kiedy ja odnowie tą piękną maszynkę.. Prawko i autko trzeba kupić. Chyba znowu będzie musiała postać. Dobra dzięki wam. Temat można zamknać :]

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]