Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 11 lut 2012, o 05:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sie 2010, o 21:22 
Weteran

Pochwały: 5
Pojazd: SR 50
GG: 514762
Województwo: Śląskie
Strona full wypas, ktoś czyta ze zrozumieniem to jest jak najbardziej wystarczająca, ale "blog" coś nie jest aktywny :-/ . Kiedy ostatnio ktoś rozmawiał o współpracy http://motorowery.net/ ?/ Współpraca będzie kontynuowana z serwisem który jest nieaktywny? :shock:

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 23 sie 2010, o 21:25 
Administrator

Pochwały: 27
Pojazd: Ogar 200, Honda CB500
GG: 0
Współpraca będzie, moja strona też nie jest często aktualizowana, cóż, bywa.
Mimo wszystko mamy dużo przekierowywań z motorowery.net :)

Dziwisz się że na forum nie ma żadnych reklam? Taki był mój cel! Jestem przeciwnikiem komercyjnego internetu! Następną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt iż niedorzeczne i perfidne jest sprzedawanie czyichś informacji!
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 23 sie 2010, o 21:32 
Sponsor

Pojazd: Ogar 200
Honda CLR 125

GG: 7152552
OJS napisał(a):
Współpraca będzie, moja strona też nie jest często aktualizowana, cóż, bywa.
Mimo wszystko mamy dużo przekierowywań z motorowery.net :)

Twoja strona to nie blog ;)

PEZET napisał(a):
Czasem słucham Drum n' Bass'u , robie Dubstep i lubie Dub, ale nie wiesz lepiej niż ja co to RAP.

Przygoda z ogar200.pl :
User -> Moderator -> VIP -> Moderator -> VIP -> Weteran -> Konto skasowane -> User -> Weteran -> Sponsor

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 28 sie 2010, o 21:11 
VIP

Pochwały: 9
Pojazd: Romet Ogar 200, WSK M06B3
GG: 13472410
Województwo: Mazowieckie
"Poprawiamy stronę odc. 3" xD

http://www.ogar200.pl/index.php?id=moj_ogar#gora

Historia mojego Ogara jest długa, więc skrócę ją do minimum.

Ogara dostałem po dziadku, wiele się na nim uczyłem, pod względem mechaniki jak i elektroniki (do dziś).
Aktualnie jego wygląd oceniam na dobry z małym plusikiem, zamontowane mam 2 lampy do jazdy w dzień na diodach FluxLed, moduł zapłonowy, zapłon bateryjny, stabilizator napięcia dla diod (aby się nie przepalały), naklejkę na baku, zgrabną skrzyneczkę plastikową na kable przy kierownicy, stacyjkę, halogen dalekosiężny H3 55W do jazdy w nocy, lampę tylną przeciwmgielną z Fiata 126p, chromowane oparcie, cewkę W/N z "Malucha", peszle osłaniające kable oraz linki, filtr stożkowy (który zaliczam do tuningu wizualnego), w silniku łożyska FAG z luzem C3, nowy czeski łańcuch, nowe tarcze sprzęgłowe, no i oczywiście nie można zapomnieć o orzełku na przednim błotniku.

Perspektywy?
Czekam na mikroprocesorowy moduł zapłonowy ze zmiennym kątem wyprzedzenia zapłonu oraz czujnikiem hallotronowym na wale, może będzie ocynkownia i malowanie proszkowe, ale to bardzo odległa przyszłość...

Tylko błędy ort, przecinki itd :)

Obrazek

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 29 sie 2010, o 11:02 
Administrator

Ok, biorę się za to. Trochę na kacu ale przynajmniej mam czas :P

Dodano: 29 sierpnia 2010, o 11:02

Poprawione, Dziękuję z całego serca MrocznyDrwalu :)

Dziwisz się że na forum nie ma żadnych reklam? Taki był mój cel! Jestem przeciwnikiem komercyjnego internetu! Następną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt iż niedorzeczne i perfidne jest sprzedawanie czyichś informacji!

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 29 sie 2010, o 11:57 
VIP

Pochwały: 9
Pojazd: Romet Ogar 200, WSK M06B3
GG: 13472410
Spox. ;p
Pamiętaj że alkohol pity w umiarze nie szkodzi nawet w dużych ilościach. xD

Obrazek

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 29 sie 2010, o 12:11 
Poziom

Pochwały: 34
Pojazd: Romet Ogar 200 '88 Padło
GG: 12410059
Województwo: Łódzkie
No, i teraz stronka wygląda o wiele lepiej, lepiej się ją czyta. Powinniśmy podziękować MrocznemuDrwalowi za jego trud. Widać nie poszedł na marne, bo OJS poprawił stronkę.

Obrazek
Obrazek

Generalny remont silnika

Kupno części

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 11 wrz 2010, o 18:04 
VIP

Pochwały: 82
Pojazd: .
Dziś nuda straszna więc postanowiłem pomóc administracji.

Najczęstsze awarie

1. Brak iskry
2. Nierównomierna praca silnika
3. Dławienie na wysokich obrotach
4. Problemy z odpaleniem na zimnym/ciepłym silniku
5. Czarna świeca
6. Po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie
7. Cieknie z gaźnika
8. Jedzie mało choć ma wysokie obroty na najwyższym biegu

1. Sprawdź instalację elektryczną, czy niema przypadkiem przebić na masę. Sprawdź cewkę zapłonową jak i cewkę wysokiego napięcia. Jeżeli nic nie pomaga wymień kondensator i sprawdź, czy platynki nie mają przebicia na masę, najlepiej sprawdzić to gdy kable od aparatu zapłonowego są odłączone, a platynki są rozwarte i do młoteczka przyłożyć Ohmomierz, a do drugiego kabla miernika podłączyć masę instalacji. Gdy wskaże "0" wtedy szukamy przebicia na platynkach.
Następną przyczyną to wadliwy przewód W/N oraz źle ustawiony zapłon. O jego ustawieniu napisane jest TU.
W ostateczności można zamontować zapłon bateryjny, oraz moduł zapłonowy opisany w dziale tuning elektroniczny. Po tych zabiegach, jeśli nic nie pomaga zajrzyj na forum do TEGO działu i załóż odpowiedni temat, a na pewno uzyskasz pomoc.

2. Jeśli odpalamy silnik i raz ma wysokie obroty, a raz niskie, jego praca nie jest płynna to prawdopodobnie dostaje lewe powietrze, dla pewności możemy zmienić świecę i kondensator, kosztują niewiele, a mogą nas uchronić od zbędnych ustawień. Następną rzeczą jest sprawdzenie filtra powietrza, czy nie jest zamoknięty lub bardzo zabrudzony. Mieszanka też odgrywa ważną rolę w pracy silnika. Gdy wlejemy dużo oleju do paliwa, silnik może go nie przepalić, natomiast gdy wlejemy stary może nierównomiernie pracować. Sprawdzamy także, czy silnik nie ma tzw. przedmuchów.

3. Gdy dodajemy gazu a silnik tylko buczy i nie umie się wkręcić na wysokie obroty, świadczy to o złym składzie mieszanki (za bogata lub za uboga, jak to zmienić znajdziemy w dziale o ustawianiu gaźnika LINK) lub o złym stanie kondensatora lub wypalonych platynkach. Możliwe też, że silnik ciągnie olej ze skrzyni biegów przez wadliwe simmeringi bądź podwinięte uszczelki w trakcie składania silnika.

4. Odpalanie na zimnym silniku przeważnie stanowi problem, z tym nic nie zrobimy - wada fabryczna. Można jedynie założyć świecę o niższej ciepłocie co i tak nie odniesie w pełni zamierzonego skutku. Całkiem inaczej ma się sprawa gdy nasz silnik odpala piękne na zimnym a na ciepłym ma kłopoty, świadczy to o puchnięciu tłoka. Polskie tłoki puchą i taka jest prawda (radzę założyć czeskie,ponieważ one nie puchną). Można także polskie tłoki zahartować lecz moja wiedza w tym kierunku jest ograniczona. Ewentualnie możemy spróbować założyć świecę o większej ciepłocie, lecz nie powinno to o wiele poprawić naszej sytuacji.

5. Winowajcą jest rozregulowany zapłon, jak wyregulować masz opisane TU.

6. Należy wyczyścić gaźnik, dysze, załóż filtr paliwa.

7. Obniżamy poziom paliwa. Jeżeli nic nie pomoże zakładamy uszczelki i dobrze skręcamy.

8. Przyczyną na 99% jest rozregulowane sprzęgło. Dzieje się tak, ponieważ tarcze nie dociskają się lub są tak wytarte, że nie mają jak ciągnąć i wtedy następuje ich ślizganie. Wtedy pojazd ma wysokie obroty, ale nie pojedzie szybciej. Naprawić to można poprzez odkręcenie lekko śrubki z prawego dekielka Należy wcześniej sprawdzić, czy linka od sprzęgła jest w miarę luźna. Jeśli po całkiem sporym odkręceniu śrubki od regulacji sprzęgła nie uzyskamy oczekiwanego rezultatu,zdejmujemy lewą pokrywę silnika i patrzymy w jakim stanie są tarcze. Prawdopodobnie są wtedy do wymiany.

Dodano: 11 września 2010, o 18:04

FAQ

1. Czy przy starcie zawsze trzeba ostro gazować i powolutku puszczać sprzęgło?
2. Jak naciągnąć łańcuch? Tak jak w rowerze, czyli odsunąć tylne koło?
3. Jak jest rozgrzany to ciężko jest odpalać z kopniaka. Da się coś z tym zrobić?
4. Czy coś się psuje lub zużywa jak pojazd jest odpalany z popychu?
5. Czy hamowanie silnikiem jest "groźne" dla silnika?
6. Ostatnio jak jest odpalany z kopa to rysuje się lekko dekielek, co z tym zrobić?
7. Dlaczego szarpie przy stałej prędkości?
8. Jaki jest stosunek oleju do benzyny?

1. W porównaniu z silnikiem rometowskim, jawoskim trudniej ruszać (bynajmniej w mojej opinii). Trzeba dać lekko więcej gazu i z wyczuciem puszczać sprzęgło. Jeżeli sprzęgło jest rozregulowane lub zjechane - nic dziwnego, że trzeba mocno gazować, aby nie zgasł przy ruszaniu.

2. Tak, mniej więcej odbywa się to na tej zasadzie. Pod nakrętkami na kole są takie "żabki". Lekko popuszcza się śruby i lekko z wyczuciem należy puknąć młotkiem, aby koło było równolegle do tylnych wideł i aby łańcuch był dobrze naciągnięty. Pamiętajmy także, aby nie naciągać go zbyt mocno, ponieważ osłabia się w ten sposób maszynę i można łatwo urwać lub uszkodzić łańcuch.

3. Tak, sprawdzić zapłon, świecę oraz gaźnik. Świece należy wyczyścić, sprawdzić przerwę na elektrodach oraz iskrę. Gaźnik przeczyścić i wyregulować (jak regulować napisane jest na forum).

4. Szczerze mówiąc istnieje taka możliwość, gdyż na silnik spada nagle pewne obciążenie.

5. Używajmy hamulca i nigdy nie hamujmy silnikiem. To dla niego wysiłek! Oczywiście biegi redukujmy z głową, ale nie hamujmy silnikiem.

6. Albo główka od kopniaka, albo krzywy kopniak. Należy lekko zeszlifować kopniak.

7. Sprawdźmy zapłon oraz paliwo. Silnik może mieć też za ciężko. Sprawdźmy czy nic też nie trze.

8. Stosunek paliwa do oleju: 1:30 lub 1:25 (na dotarciu). Program do obliczania w dziale DOWNLOAD

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 11 wrz 2010, o 18:05 
Administrator

Addadko, napisz raczej co zmieniłeś :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 11 wrz 2010, o 18:07 
VIP

Pochwały: 82
Pojazd: .
Zapomniałem dopisać, że zmieniłem "koncepcję" kilku słów oraz pousuwałem zbędne i poprawiłem ort. Jak jest to nie potrzebne to możesz usunąć...

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]