Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 24 maja 2012, o 17:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

1. Zrób wszystko opisane w TYM wątku!
2. Jeśli nie pomoże, użyj opcji szukaj!
3. Jeśli nic nie znajdziesz, pisząc temat z pytaniem dokładnie opisz problem z maszyną, pamiętaj! Nie jesteśmy wróżkami! :)
4. Każdy problem opisz w osobnym temacie
5. Jeśli dopisałeś objawy do swojego ostatniego postu napisz prywatną wiadomość do moderacji o odświeżenie tematu!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2011, o 22:19 
Poziom

Pochwały: 32
Pojazd: Romet Ogar200, Romet Ogar205
GG: 37457511
Województwo: Warm.-maz.
Jak jeździsz bez oleju to sprzęgło na dłuższą metę nie będzie działać. Kupi HIPOL np. 80w90, a jak cieknie to kup w sklepie z częściami do Rometów i nie tylko silikon i uszczelnij pokrywę. To chyba wszystko. U mnie jak wciskałem sprzęgło (nie wysprzęglał do końca) to też ciężko było LUZ znaleźć :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 paź 2011, o 23:34 
Więc tak:
Z tego co zrozumiałem z pierwszego postu i co mogę podejrzewać to:
Po założeniu nowych tarcz wszystko było w porządku, ale z reguły jest tak, że tarcze się docierają, układają i sprzęgło zaczyna ślizgać(oznaki takie, jakbyś miał do końca wciśnięte sprzęgło)
Trzeba to wyregulować, za pomocą tej śrubki w prawym deklu, a dokładniej trzeba ją wykręcić i zakątrować nakrętką na klucz 10.
Nie może być czegoś takiego, żeby nie było oleju w skrzyni. To jest po prostu nie dopuszczalne, a wręcz karygodne. Jednak bez oleju, sprzęgło napewno nie będzie ślizgało, natomiast będzie ciągnęło( wciskasz sprzęgło, a motor nadal będzie jechał) Tak więc ulej uzupełnij, ale sprzęgło przez to się nie pojawi.
No i powiedz jeszcze, dlaczego i skąd wylewa Ci się olej? I co dokładniej jest z tymi biegami?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 13 paź 2011, o 23:37 
Poziom

Pochwały: 1
Pojazd: Komar 2350
Romet 50-T1
Motorynka 301
Simson Sr50

GG: 16013968
Województwo: Dolnośląskie
Czyli jednym słowem spaliłeś sprzęgło .. :)? Olej z tego co wiem pewnie ci przy kurku spustowym spierdziela jak zawsze w rometach , ja dałem 3 podkładki miedziane ew. z tektury i git ew. może uciekać spod kapy gdy np. nie dokręciłeś śrub do końca , nie dałeś sylikonu

2 Październik 2011 godzina 19:21 !!!! 205 post
24 październik 2011 godz: 23:00 mój 300 post na forum
Simson and Romet

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 15 paź 2011, o 10:35 

Pojazd: Romet Ogar 200
GG: 0
Województwo: Śląskie
olej uciekał z dołu od tej śruby do spuszczania a o dziwo było dobrze dokręcone. Znowu sprzęgło spaliłem ? :D znowu tarcze do wymiany? to już śmieszne jest.Maciek1994r Dzięki wreszcie wiem co oznacza to ,że sprzęgło się ślizga albo ciągnie bo nigdy tego nie rozumiałem :) (nie znam się na silnikach itp.)

P.S.
A co do biegów to mi się wydaje że wtedy jak tarcze padły to tez tak było. Tęsknie za jazdą na ogarku. trochę spędziłem z nim czasu

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 16 paź 2011, o 20:02 
Weteran

Pochwały: 5
Pojazd: Rieju Smx , Quad China Power
GG: 25058745
Województwo: Lubelskie
Kumpel z ogarem po tuningu znacznym miał kilka razy spalone sprzęgło. I się ślizgało mimo że było jeszcze dużo towaru na tarczach. Wystarczyło przeszlifować papierem ściernym.

Autor postu otrzymał pochwałę

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]