Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 7 lut 2012, o 10:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:31 
No więc postanowiłem założyć wątek o moim ogarze . Jestem na forym ponad 1,5 roku a nie ma tematu o moim ogarku :-( . Dlatego trzeba było to zmienić i dlatego postanowiłem założyć ten wątek . Jest on pewnym prezentem dla was na 3 urodziny forum xD .

No więc od początku. Moja historia z motorowerami właściwie zaczęła się w wakacje 2007 roku kiedy kolego dał mi się przejechać Ogarem 200. Jechałem pierwszy raz ale wiedziałem jak jechać (potrafiłem już samochodem) - powiedział tylko jak są biegi i gdzie sprzęgło hamulec itp. Od tamtego czasu coraz bardziej się tym interesowałem , szukałem informacji w internecie na temat Ogarków i pod koniec października postanowiłem kupić jakiś sprzęt. Szukałem ponad miesiąc na allegro i albo były a drogie albo za daleko . Ale okazało się że najciemniej jest pod latarnią i przez przypadek dowiedziałem się że kolega z klasy ma na sprzedaż ogarka. Zapytałem go , poszedłem obejrzeć i powiedział że chce za niego 400 zł . Przemyślałem decyzję i utargowałem do 350zł . (wiem przepłaciłem ,ale byłe wtedy napalony na jakieś własne dwa kółka). Uzgodniłem z nim że w piątek (7 grudnia 2007) przyjedzie nim do mnie a ja mu pożyczę rower aby miał czym wrócić do domu. No i tak zrobiliśmy - ogar oczywiście przyprowadzony tzw. po cichaczu ( że nikt nic nie wiedział). Rodzicom pokazałem go późnym wieczorem i tylko powiedzieli "twoje pieniądze twój sprzęt tylko nie wołaj potem na paliwo".W ogarze nie działał licznik , nie było kopki , i opony do wymiany.

Zdjęcia zaraz po kupnie:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Zainspirowany stroną OJS'a zrobiłem sobie plexi , co prawda nie było idealne ale jak na pierwszą modyfikację wyglądu było ok:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Po paru miesiącach jzdy na ogarze , tata powiedział mi (to było w lutym - marcu) że jest okazja jakiś 1km ode mnie - na sprzedaż ogar 200 za 100 zł nie na chodzi . Poszedłem obejrzałem -rama była w stanie bdb+ , w silniku przy kopnięciu coś chrupało w środku.Utargowałem do 60 zł i przyprowadziłem do domu. Po przyprowadzeniu do domu ,( ok. godz. 19 przełożyłem silnik i bak od pierwszego ogarka i jazda ;].

Foto zaraz po przełożeniu silnika i baku:

Jeździłem tak parę dni . Po głębokich namysłach postanowiłem z 2 ogarków o średnim stanie , zrobić jednego dobrego . Obie ramy zostały doszczętnie rozebrane.Skompletowałem z nich jedną dobrą i oddałem do znajomego lakiernika który ją wypiaskował pomalował podkładem oraz 2 warstwami lakieru. Przywiozłem wszystko pomalowane do domu i zacząłem składanie.

Fotki ze składania:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Jednak po złożeniu ramy i zamontowaniu coś nie grało. Przy odpalaniu nie równo pracował i przy włączeniu biegu coś stukało dość mocno w skrzyni biegów. Postanowiłem rozłożyć doszczętnie 2 silniki i tak jak z ramami z dwóch złożyć jeden. Jak postanowiłem tak zrobiłem.

Foto z "rozbrajania":

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Okazało się że na jednej z zębatek wyłamał się ząb. Pomyslałem że skoro już wszystko mam rozłozone to przydało by się wymienić parę części. No więc "wybrałem" się na zakupy.

Fotki z zakupów:

Świeca CHAMPION:

ObrazekObrazek

Nowe dętki:

ObrazekObrazek

Naklejki:

ObrazekObrazek

Zestaw 60 (50) ccm:

Skoro nowy cylinder to uszczelka i silikon wysokotemperaturowy to obowiązek:

Obrazek

Zainspirowany wątkiem na tym forum - o polerce silnika, postanowiłem -skora mam wszystko rozłożone- spróbować sił w w zagadnieniu polerowania ;]. Na początek oczywiście papier wodny a na koniec pasta polerska . Wszystko robione ręcznie ponieważ nie miałem wtedy jeszcze specjalnej tarczy na wiertarkę .

Efekty polerki:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

A to już na złożonym silniku i po poprawce filce na wiertarce :

ObrazekObrazekObrazek

Po niedługim czasie zainspirował mnie inny wątek , a dotyczył on o czyszczeniu opon plakiem i malowanie napisów korektorem.

Oto efekty:

ObrazekObrazek

Wszystko było już zrobione i zakupione więc nadszedł czas na montowanie nowych komponentów.

Fotki z montowania:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Skoro wszystko yło złożone , to trzeba było docierać ;]

A więc nie obyło się bez zakupów - pełen bak paliwa (9L) i Mixol:

ObrazekObrazekObrazek

W związku z docieraniem zaczęły się krótkie wycieczki po okolicznych wsiach:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Mały odpoczynek:

Obrazek

I jedziemy dalej:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Przez ostatnie miesiące ogarka zaniedbałem :-| , główną przyczyną była nauka w szkole średniej oraz dostałem skuter który był moim głównym źródłem lokomocji. Ale znów nadeszły wakacje o ogar wraca do łask. Kilka dni temu ustawiłem zapłon i gaźnik.

Fotki z dzisiaj (jeszcze gorące):

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Perspektywy:
Rozebrać silnik i naprawić mechanizm zapalający (prawdopodobnie poszła grzechotka)
Obić na nowo lub kupić siedzenie
Kupić łożyska i oponę tylnego koła
Zrobić od nowa całą elektrykę (kable , wtyczki itp.)
Kupić nowy (lub używany z dobrym mocowaniem) tłumik
Pomalować bagażnik
Może kiedyś instalka 12V pod aku :-P

PS.1. Odwalić się od haloganu i kratki bo mi się podobają ;]
PS.2.Sorry za jakość zdjęć i błędy ort. (jeśli są -starałem się pisać poprawnie)

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:37 
Weteran

Pochwały: 17
Pojazd: Romet Ogar 200 Cafe
Derbi Gpr 50r

GG: 12376809
Województwo: Mazowieckie
naprawdę ładny ale tak :
od kratki się odwale spoko ale ten halogen to żenada <hahaha> <lol>

:->
Mój album:
http://witeq.picturepush.com/ :D

Project CafeRacer >> 75% (Już bliżej niż dalej) :lol:

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:38 
Administrator

Pochwały: 27
Pojazd: Ogar 200, Honda CB500
GG: 0
Województwo: Śląskie
No w końcu Mozgi!! :D Artykuł wypas!! No jakby tak tematy na forum wyglądały to byłby git malina!! Moje uznanie ;) Zaraz do newsów piszę o tym temacie :)

P.S Nie myje się ogara wodą tylko suchą szmatką! <czytaj>
P.S. 2 za ten artykuł masz VIP'a :)

Dziwisz się że na forum nie ma żadnych reklam? Taki był mój cel! Jestem przeciwnikiem komercyjnego internetu! Następną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt iż niedorzeczne i perfidne jest sprzedawanie czyichś informacji!
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:41 
No więc tak :

Halogen ma bardziej działanie praktyczne niż ozdobne ;] Normalna lampa na oryginalnych cewkach ledwie żgli , halogen niewiele lepiej ale lepiej oświetla drogę ;]

Ojs tam było tyle zeszłorocznego błota i kurzu że szmatką nie chciało zejść , wodą umyłem i zaraz po zrobieniu fot wycierałem ;]

A za VIP'a dziękuje ;]

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:41 
Weteran

Pochwały: 17
Pojazd: Romet Ogar 200 Cafe
Derbi Gpr 50r

GG: 12376809
Województwo: Mazowieckie
OJS, co ty gadasz ja myje wodą :-o :-P

:->
Mój album:
http://witeq.picturepush.com/ :D

Project CafeRacer >> 75% (Już bliżej niż dalej) :lol:

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:42 
Administrator

Ja bym się nie odważył :D trzeba mieć szacunek do sprzetu!! :D Sucha szmatka, wosk, polerka.... :)

Dziwisz się że na forum nie ma żadnych reklam? Taki był mój cel! Jestem przeciwnikiem komercyjnego internetu! Następną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt iż niedorzeczne i perfidne jest sprzedawanie czyichś informacji!

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:46 
OJS sugerujesz mój brak szacunku do ogara ???
Szmatką wszędzie nie dojdziesz i trochę wody pod ciśnieniem i suche błoto schodzi ;]

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:50 
No więc bagażnik jest niestety poobijany ;/ Ale tak jak napisałem w perspektywach to będzie malowany
Co do siedzenia to tez było napisane w perspektywach
A to mocowanie było pomalowane jakimś alu-sprayem xD ale zeszło , przy okazji malowania bagażnika pomaluje też to ;]

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:50 
Administrator

Chodzi mi o to że woda wszędzie dojdzie, a to jest też minus... zobacz ile masz dziur w ramie, rama wtedy od środka gnije

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:52 
To prawda OJS ,ale nie myłem go chyba od roku więc musiałem żeby te wszystkie brudy zeszły ...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]