Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 24 maja 2012, o 17:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

1. Zrób wszystko opisane w TYM wątku!
2. Jeśli nie pomoże, użyj opcji szukaj!
3. Jeśli nic nie znajdziesz, pisząc temat z pytaniem dokładnie opisz problem z maszyną, pamiętaj! Nie jesteśmy wróżkami! :)
4. Każdy problem opisz w osobnym temacie
5. Jeśli dopisałeś objawy do swojego ostatniego postu napisz prywatną wiadomość do moderacji o odświeżenie tematu!

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lis 2011, o 20:36 

Pojazd: Ogar 200
GG: 0
Województwo: Warm.-maz.
Witam,

Nabyłem niedawno Ogara 200 z trójbiegową skrzynią biegów. I to właśnie ze skrzynią biegów mam teraz problem. A że jestem początkujący, to problem jest podwójny.
Prawdę powiedziawszy, od początku coś było rozregulowane w tej skrzynce - trójka nie za dobrze wchodziła, skok dźwigni zmiany biegów był dziwnie krótki.
Później trójka zupełnie zanikła, a jedynka i dwójka jakby się odpowiednio przesunęły w jej miejsce. Ale jeszcze się jeździło. No ale dzisiaj po wyrzuceniu z jedynki nie da się z powrotem nic wrzucić. Sprzęgło oczywiście było wyregulowane parę dni temu, więc to nie to (raczej), bo co ma sprzęgło do zmiany biegów... nic.

No i teraz moje pytania - co robić, od czego zacząć, jak się do tego zabrać?

Przydałby mi się jakiś poradnik, gdzie krok po kroku opisano by, jakie czynności można wykonać przed rozebraniem skrzynki, a jeśli to nie zda efektu, to jak się zabrać do rozbierania skrzynki.

Proszę zarówno o opisy, ale także o linki do takich poradników (zaraz ktoś napisze, że "to już było", tylko proszę podać mi linka do tego "było"). Szukałem za pomocą gugla i za pomocą wyszukiwarki forumowej, jednak nie udało mi się znaleźć czegoś, co opisywałoby wszystkie kroki po kolei... no może oprócz tego poradnika, o którym piszę poniżej.

Jak rozumiem, żeby dobrać się do skrzynki biegów trzeba rozpaławiać silnik. Dobrze opisane jest to tutaj:

post37092.html?hilit=sk%C5%82adanie%20silnika%20223#p37092

- podane są czynności krok po kroku. Jednakże pytanie: które czynności z tego poradnika wykonuje się przy rozkładaniu skrzynki biegów, a które należy pominąć.

Może ktoś poda linka do poradnika na podobnym poziomie (czynności opisane krok po kroku), dotyczącego konkretnie skrzyni biegów...

Kupiłem sobie książkę Motorowery Romet - Obsługa i naprawa, ale nie ma w niej dobrego opisu takiej naprawy (praktycznie nie ma żadnego, prawdę powiedziawszy).

Potrzebuję wskazówek dotyczących rzeczy oczywistych...

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam!!!
Michał

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 lis 2011, o 20:58 
Te silniki nie posiadają regulacji, więc nic tam się nie reguluje.
Jeżeli jednak coś jest nie tak z biegami, to należy sprawdzić :
Czy zębatka na wałku zdawczym nie jest popuszczona( ta zębatka mała przy silniku, co łańcuch na niej jest)
Czy śrubka od zmieniacza biegów sie nie popuściała i nie blokuje. Zmieniacz, jest przykręcony na 2 śrubki i znajduje się na górze silnika.

Czasami w tych silnikach jest tak, że trzeci bieg właśnie nie chce wchodzić. Ale wtedy, podczas wrzucania 3 biegu, należy podnieść delikatnie lewarek, ale nie tak, by wszedł inny bieg, a tylko delikatnie po czym spokojnie wrzucić trójkę.

Co do tego, że nie ma teraz żadnego biegu i nic nie da się zrobić, to spróbuj ruszyć motor i wtedy ewentualnie próbować wrzucić jakiś bieg.

Jak to nie pomoże, to mów. Coś się wymyśli. Tamten wklejony poradnik nie jest idealny, ale na razie posprawdzaj to, co napisałem.

PostNapisane: 4 lis 2011, o 09:42 

Witam ponownie,

Alarm odwołany, co mnie bardzo cieszy :->
Zaszłem z rana do Ogarka, żeby posprawdzać te opisane rzeczy.
Ale... okazało się, że powodem awarii był zgięty płaskownik - przedłużenie pedału zmiany biegów, ten który ma dziurkę i wchodzi w nią cięgno/popychacz biegów.
To się zgięło do środka i przez to w ogóle nie było zakresu ruchu.
Na razie tę dźwignię zdiąłem, bo chyba trzeba będzie kupić nową i ręcznie biegi się wrzuca bardzo ładnie. Na razie starczy - i tak jeżdżę po polnych drogach tylko jedynką...

Pozdrawiam,
Michał

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 lis 2011, o 23:29 
Poziom

Pochwały: 1
GG: 6506739
Województwo: Dolnośląskie
no to jak jeździsz tylko na jedynce to już długo to nie potrwa :)

.
W częściach , w bagażniku :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 lis 2011, o 23:55 
Poziom

Pochwały: 32
Pojazd: Romet Ogar200, Romet Ogar205
GG: 37457511
Nie radzę jeździć cały czas na jedynce gdyż te silniki są chłodzone pędem powietrza a jak się wolno jedzie to chłodzenia nie ma więc możesz mieć później problemy. U kolego zrobiliśmy tak że była tylko trójka i na trójce go paliliśmy (tylko z pycha bo ciężko ruszyć) i tak jeździliśmy.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 lis 2011, o 13:51 
Poziom

startowanie z trójki też zbawienne dla skrzyni nie jest..

.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 lis 2011, o 19:09 
Poziom

Pochwały: 32
Pojazd: Romet Ogar200, Romet Ogar205
GG: 37457511
mówię o tym żeby palić go z pycha z trójki i tylko na niej jeździć. Nie chodzi o to aby ruszać z miejsca. :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 7 lis 2011, o 22:53 

Witam,

Takie obawy, że silnik się przegrzeje w jakiś sposób z powodu jazdy na jedynce cały czas, były podnoszone przez moich kolegów tutaj na miejscu...

Jednakże ogar jeździ 2-4 razy dziennie po pół godziny i to na raczej małym gazie, nie zarzyna się go.
Biorąc pod uwagę, że w dodatku jest zimno i cały czas wieje wiatr, nie powinno nic złego się stać.

Ale oczywiście na lato trzeba o tym pamiętać.

Pozdrawiam,
Michał

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 8 lis 2011, o 19:49 
Poziom

Aleksander - no właśnie o to chodzi że jak się rozpędzasz na trójce to też nie jest dla skrzyni za dobre.... No chyba że koledzy rozpędzą Cię najpierw gdzieś tak do 30 :) To wtedy spoko :)

.

Zobacz profil Offline  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]