Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 25 maja 2012, o 02:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2010, o 21:56 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200
GG: 12092157
Województwo: Kuj.-pom.
A Więc po rozłożeniu i złożeniu silnika na nowo nie mogę dojść do ładu z zapłonem ogara 200 motocykl zachowuje się tak jakby dostawał nierównomierny prąd jak kręcę kołem to iskra jest dopiero jak robię to szybciej i raz jest słaba raz mocna nie będę pisał co już sprawdzałem i ile razy już ustawiałem zapłon bo niema tyle miejsca moje pytanie jest takie czy jest możliwość sprawdzenia elementów zapłonu jakimś miernikiem elektrycznym? Jak to zrobić i w jakiej kolejności i czy zapłon musi być wtedy idealnie ustawiony

Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam BlachaKSA

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 12 lip 2010, o 16:19 
Weteran

Pochwały: 25
Pojazd: Benzer GSR 4T
GG: 20099108
Kondensator zmień, jak dalej będzie to samo to cewke ;]

Zakup nowego moto

Docieranie:
2300 z 1000km

Motorynka Pony ---> Romet Ogar 200 ---> Benzer GSR 4T

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 lip 2010, o 18:41 
Poziom

Chciałem tego uniknąć właśnie bo do sklepu mam kawał drogi i jeżdżenie po każdą cześć to spory problem i wydatek a nie mam od kogo pożyczyć części bo jedyny kumpel co ma ogara mieszka 40km ode mnie no nic jak nie będzie innej opcji to trzeba będzie kupić pół zapłonu

Pozdro

Dodano: 20 lipca 2010, o 18:41

Mam nowy trop i chciałbym go potwierdzić wydaje mi się że krzywka uległa deformacji. Nie wiem czy powinno tak być ale, platynki są rozwarte przez ponad połowę obwodu krzywki i gdy zaczynają się rozwierać to dochodzą do pewnego momentu chwile się nie rozwierają mocniej a potem jakby minimalnie opadły i rozwierają się jeszcze mocniej ciężko w takiej sytuacji ustawić zapłon. Było by miło jakby ktoś potwierdził moje odkrycie
Pozdro

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 21 lip 2010, o 09:30 
Weteran

Pochwały: 7
Pojazd: Romet Ogar 200 88' Bi color
GG: 16013509
nie jestem pewien ale to może się potwierdzić , ale sprawdź jeszcze czy nie masz przebić na fajce od cewki W/N

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 28 lip 2010, o 21:29 
Poziom

Fajka odpada wymieniłem na nową właśnie, nowe są jeszcze : kondensator, świeca i przewód W/N raczej wykluczam cewkę W/N ponieważ mam dwie,6V i 8V. 8V była kupowana nowa jutro lub pojutrze ziomek zakupi mi cewkę zapłonową nie mogę tylko dostać krzywki ciężko trafić na allegro jest jedna używana ale niepewnej nie kupie bo może być zniszczona . Poniżej dam linki do zdjęć krzywki i magneta bo kołnierz się trochę ukruszył może ktoś coś z tego wywnioskuje
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa5 ... cc714.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3de ... 7383f.html

Mam nadzieję że to nie magneto. Proszę o pomoc
Pozdro

Dodano: 28 lipca 2010, o 21:29

Dzisiaj nastąpił pewien przełom w naprawie ogara po wymianie : kondensatora, cewki zapłonowej , fajki , cewki W/N na drugą (bo mam dwie), platynek i ustawieniu zapłonu udało się odpalić ogara na pych, wkręca się na obroty dobrze, na dwójce też idzie jak głupi tylko jak chce nawrócić i zwalniam na jedynce to jak zaczynam skręcać to on gaśnie i tak za każdym razem jakby gubił iskrę na wolnych obrotach było by mi miło jakby ktoś rozjaśnił mi co to może być

Pozdro

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 28 lip 2010, o 21:35 
Poziom

Pochwały: 2
Pojazd: Romet Ogar 205, Simson SR50
GG: 11720274
Województwo: Małopolskie
Może źle ustawiony zapłon kolega doman30 ma taki sam problem, chodź bardziej obstawiałbym regulacje gaźnika, tam masz śrubke do regulacji wolnych obrotów :D

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 12 sie 2010, o 21:30 
Poziom

zapłon był ustawiany na wszystkie sposoby i korygowany parę razy za każdym razem jak odpalił po regulacji zapłonu było to samo ja obstawiałem krzywkę właśnie zamówiłem nową bo już chyba stara jest zużyta ale pewien nie jestem
pozdro

Dodano: 12 sierpnia 2010, o 21:30

Chciałbym napisać co udało mi się ostatnio dokonać a więc z elektryki wymieniłem już : cewkę zapłonową, platynki, kondensator, przewód W/N , świecę , fajkę i krzywkę i nie wiem co dalej robić moto po wymianie tego wszystkiego prócz krzywki odpalało na pych ale ciężko jak już odpaliło to jechało na ful obrotach i wszystko było w miarę dobrze tylko te odpalanie mnie denerwowało więc zamówiłem krzywkę lecz dzień przed przybyciem zamówienia z krzywką próbowałem coś jeszcze zrobić i grzebałem przy ogarze po jednym odpaleniu i przeciągnięciu go trochę na wysokich obrotach na luzie gdy wyłączyłem silnik motocykl stracił iskrę na świecy "iskra" a miał iskrę na świecy awina i już nie odpalał wogulę zostawiłem to i postanowiłem poczekać na krzywkę jak doszła to gdy ją zamontowałem iskra się poprawiła była bardziej regularna lecz tylko na awinie na "iskrze" działo się coś dziwnego motocykl gdy kręciłem kołem na biegu przez kilka sekund miał iskrę a potem tracił później włożyłem znowu awine i iskra była normalna a po włożeniu ponownie świecy "iskry" było to samo co poprzednio na awinie też nie chodzi chociaż iskra wygląda normalnie nie wiem co mu może być zapłon ustawiony na śrubokręt 2mm przed GMP mam 0,3mm na platynkach regulowany z milion razy więc to nie przez to kończą mi części do wymiany a i tak kasy na to pełno poszło bardzo proszę o pomoc

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 12 sie 2010, o 21:34 
JuniorAdmin

Pochwały: 75
Pojazd: Ogar 200, MZ ETZ 150, Jawa 350 x2, MZ 1000s
GG: 0
Województwo: Wielkopolskie
Pociągnij masę po kablu z śruby od cewki zapłonowej poza tym ogar chodzi na cewce W/N 6V a nie 8V ;> może być tak że 6V jest walnięta a 8V ciężko mu uciągnąć ;>

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 12 sie 2010, o 21:48 
Poziom

Z tą masą nie zrozumiałem do końca o co ci chodzi ja mam masę pociągniętą z cewki do śruby mocującej cewkę więc chyba tak jak piszesz a cewkę 8V mi taką w sklepie sprzedali jak powiedziałem że do ogara i w sumie prócz tego ciężkiego odpalania na niej chodził a teraz nie chce wogulę odpalić pożyczę cewkę od kuzyna może bo ma jawkę i u niego wszystko w zapłonie dobrze chodzi odpala od kopa nie wiem czy coś z kolejnością przewodów na paltynkach nie pomieszałem ale chyba nie

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 sie 2010, o 11:27 
Weteran

Pochwały: 7
Pojazd: Romet Ogar 200 88' Bi color
GG: 16013509
Piankos, jakoś ja mam cewkę na 8v i wszystko chodzi bajecznie , z tym że żarówki musiałem inne dać :-)

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]