Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 25 maja 2012, o 06:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 cze 2011, o 20:07 
Poziom

Pojazd: Ogar 200
GG: 11350757
Województwo: Lubelskie
Witam mam następujący problem z prądem w moim ogarze, mam przebicie ale nie wiem konkretnie na czym, wymieniłem przewód od cewki do świecy, kondesator, świece, wymontowałem cały zapłon wszystko przeczyściłem, wymieniłem izolator, stare naderwane kabelki ale nic to nie dało motor nie trzyma wolnych ani równych obrotów, nie wkręca sie na wysokie obroty przerywa itp, wszystko jest suche i wyczyszczone, dodam że po odpięciu czerwonego kabelka od iskrownika (bo tam jest podpięte dwa niebieski i czerwony) nic się nie zmienia silnik pracuje tak samo a nie wiem czy powinno tak być, kolejna sprawa to to że po założeniu gumy od filtra na gaźnik silnik dusi się jeszcze bardziej i gaśnie, wiem że filtr jest czysty a gumowy przewód drożny, świeca jest mokra, regulacja zapłonu kompletnie nic nie zmienia a powinna, nie ważne jaki jest poziom ustawienia igliczki nic sie nie zmienia, myślę że to jest przebicie bo ten czerwony kabel po odpięciu nic nie zmienia i silnik pracuje tak samo, do czego on w ogóle idzie bo do cewki chyba nie bo tam jest masa i niebieski. Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 27 cze 2011, o 20:13 
Administrator

Pochwały: 27
Pojazd: Ogar 200, Honda Hornet
GG: 0
Województwo: Śląskie
Czerwony to kabel od oświetlenia, niebieski od zapłonu :) odepnij go z magneta i z cewki W/N, przyłóż do obojętnie którego jego końca Ohmomierz a drugi do masy, jeśli wynik będzie inny niż 1 masz przebicie na kablu. Następnie podłącz znów kabel do magneta (ciągle mówimy o niebieskim) lecz teraz musisz odłączyć kondensator i patrzeć czy platynki są NA PEWNO otwarte, wskazanie musi być 1, jeśli jest inaczej to masz przebicie na platynkach. ENJOY

Dziwisz się że na forum nie ma żadnych reklam? Taki był mój cel! Jestem przeciwnikiem komercyjnego internetu! Następną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt iż niedorzeczne i perfidne jest sprzedawanie czyichś informacji!
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 27 cze 2011, o 20:16 
Poziom

Problem w tym że nie mam ohmomierza, a czy przyczyną mogą być źle podłączone przewody w lampie ?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 27 cze 2011, o 20:19 
Administrator

Pochwały: 27
Pojazd: Ogar 200, Honda Hornet
Województwo: Śląskie
http://www.ogar200.pl/img/instalacja/oryginalinstal.pdf porównaj.

Dodano: 27 czerwca 2011, o 20:19

http://www.ogar200.pl/img/instalacja/orygstacyjka.pdf

Dziwisz się że na forum nie ma żadnych reklam? Taki był mój cel! Jestem przeciwnikiem komercyjnego internetu! Następną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt iż niedorzeczne i perfidne jest sprzedawanie czyichś informacji!
ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 28 cze 2011, o 19:29 
Poziom

No z tego to by wychodziło że mam źle podłączone bo przy lampie mam czerwony zielony i czarny a na tym schemacie jest dwa czarne i zielony, no ale wszystko tak wcześniej chodziło rozbierałem tylko lampę i myślałem że źle ją podpiąłem. Jutro wszystko rozbiorę i przepatrzę co i jak, na razie dzięki.

Dodano: 28 czerwca 2011, o 19:29

Wczoraj wieczorem wszystko sprawdziłem jeszcze, raz przebicie zniknęło, silnik pracuje jakby lepiej tzn. nie ma przebicia ale wolno wkręca się na obroty, wolno z nich schodzi nie łapie max obrotów, świeca jest mokra a to wszystko przy odpiętym przewodzie od filtra po jego założeniu jest jeszcze gorzej, dodam że czasem gdy wkręcę go na obroty a potem zamknę przepustnicę to on i tak trzyma wysokie obroty po ok 30-40 sekundach powraca do wolnych obrotów albo gaśnie, jakieś 2 tygodnie temu rozbierałem cały silnik bo miałem do wymiany grzebień startera, dzisiaj sprawdziłem olej i wyciekł brązowy rzadki płyn mało przypominający nowy olej, myślę że przy składaniu uszkodziłem simering na wale i olej dostaje się do skrzyni korbowej, nie przepala się (albo przepala się go za dużo i dlatego potrzebuje powietrza) i stąd problem z obrotami i brakiem powietrza, co o tym myślicie? Czy mogę się mylić?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 28 cze 2011, o 19:34 
Weteran

Pochwały: 95
Pojazd: Romet
Województwo: Mazowieckie
Jak by uszkodził się lewy simering to kopciłby niemiłosiernie. Stawiam na dużą dawkę paliwa oraz jak masz już brązowy olej to dostałą sie woda prawdopodobnie.

Zobacz profil Online  

PostNapisane: 28 cze 2011, o 19:51 
Poziom

Paliwa dostaje rzeczywiście tyle ile się dało wyregulować na igliczce + czeskie dysze no ale wcześniej po tym remoncie jakiś czas jeździł dopiero teraz sie zaczęło wszystko pierniczyć, kombinowałem już z dawką paliwa i nawet w najmniejszej dawce jest źle i niewiele się zmienia.

Dodano: 28 czerwca 2011, o 19:51

Albo po prostu źle uszczelniłem skrzynie korbową (silikonem).

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 28 cze 2011, o 19:54 
Weteran

Pochwały: 95
Pojazd: Romet
Dymi Ci bardzo mocno? Wszystko dokręcone tak jak trzeba?

Zobacz profil Online  

PostNapisane: 28 cze 2011, o 20:00 
Poziom

Dymi mocniej niż kiedyś ale nie aż tak bardzo, jak na dwusuwa to myślę że mieści się w normie z tym że ja dolewam mało oleju (100 ml/5l). A co konkretnie ma być dokręcone, bo wydaje mi się że wszystko jest ok?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 28 cze 2011, o 20:08 
Poziom

Pojazd: Romet ogar 200, Romet ogar 205 (sprzedany)
100ml/5l to chyba nie jest mało oleju ja zawsze tyle leje i nie kopci dużo. Może dysze dokręć mocno (ale nie wiem)

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]