Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 25 maja 2012, o 07:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sie 2011, o 22:07 
Poziom

Pochwały: 33
Pojazd: Romet Ogar200, Romet Ogar205
GG: 37457511
Województwo: Warm.-maz.
Siema.
Cytuj:
Gdy uzyskamy GMP cofiemy wał o 2mm w tył kręcąc śrubą w lewo, przed tem mierzymy ile jest mm od główki tłoka do gwintu bądź innego punktu odniesienia na głowicy, przy cofnięciu tłoka wymiar ten musi być o 2mm większy, gdy w takiej pozycji uda nam się ustalić tłok, zaglądamy do aparatu zapłonowego na rozwarcie platynek(3 na rys.), powinno być 0,3mm. Mierzymy SZCZELINOMIERZEM a nie kapslami z piwa ani innymi badziewiami.

Jeśli nie mamy 0,3mm wtedy luzujemy śrubkę nr.2 i przesuwamy kowadełkotak aby było 0,3mm, jeśli zabraknie nam regulacji, popuszczamy 2 śruby mocujące cały stojan magneta i kręcimy całym aparattem zapłonowym do uzyskania tej wartości.

Na koniec dokręcamy wszystko z czuciem aby gwintów nie pozrywać, odpalamy i jedziemy :)
opis pochodzi ze strony http://www.ogar200.pl

*1*-Chodzi mi o ustawianie zapłonu. Może dla niektórych może się to wydać banalne ale tak:
jaka jest różnica między ustawianiem zapłonu kręcąc całym stojanem a zmienianiem przerwy. Bo ustawiałem i stojanem i samym przerywaczem i oboma sposobami mi wyszło. Wiem że przerwa powinna wynosić 0,3 bla, bla. Na stronce pisze żeby najpierw przerywaczem a później, jak zabraknie regulacji to stojanem. No ale niektórzy mówią że po ustawieniu przerwy ustawić opóźnienie zapłonu stojanem. Ale samym przerywaczem też można to zrobić kiedy przestawimy go bliżej krzywki to przyspieszymy, gdy dalej opóźnimy. Czy dobrze myślę. Proszę o fachowe wypowiedzi ;>

*2*-kolejny problem to czy przerywaczem ustawia się "iskrę" bo zauważyłem że jak dam mniejszą lub większą przerwę to iskra jest ledwo osiągalna lub w ogóle jej nie ma, czy tak powinno być?

*3*-Kolejna sprawa ustawiam wyprzedzenie zapłonu i on w ogóle nie pali ( świeca dobra, iskra też, wczoraj jeździł) ustawiam przerwę 0.3mm (1.2, 1.5, 1.7, 1.8, 2.0, 2.2 przed gmp) osobno zmieniałem ustawienia przerwa 0.4 i za hu*a pana nie zapali. czytając Wasze problemy dopadłem posta bodajże "Addako'a" że przerwa ma być 0.05mm na 3mm przed gmp no i h*j. No wczoraj chodził. Takim przyrządem ustawiam: http://allegro.pl/glebokosciomierz-przy ... 48513.html
a czy to dobrze że on wchodzi pod kątem do głowicy i pod takim kątem mierzę wyprzedzenie zapłonu???

*4*-http://allegro.pl/licznik-predkosciomierz-simson-lub-inny-i1731886394.html
*Czy licznik od simka nie będzie za dużo oszukiwać,
*czy wskazówka nie będzie "latać",
*czy się zmieści do lampy,
*czy da się go podpiąć pod ROMETOWSKI ślimak

Dodano: 5 sierpnia 2011, o 22:07

*5*- czy ktoś może zaprezentować wyraźny i przejrzysty filmik jak On to ustawia ( najlepiej jakieś napisy też lub komentarze) [pochwałą nagrodzę, proszę!]

a i nie jestem upośledzony ani nic bo wcześniej patyczkiem ustawiałem zapłon przez 13dni aż ustawiłem, ale Ogar jest mi potrzebny teraz i nie mam tyle czasu, i tak dzisiaj próbowałem przez 3h i tylko pyrknoł....

Ostatnio edytowano 5 sie 2011, o 22:34 przez Aleksander_PL, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 sie 2011, o 22:58 
Aleksander_PL napisał(a):
*5*- czy ktoś może zaprezentować wyraźny i przejrzysty filmik jak On to robi ( najlepiej jakieś napisy też lub komentarze) [pochwałą nagrodzę, proszę!]

Wejdź na Redtube, tam widać jak się to robi i na różne sposoby.

Dodano: 5 sierpnia 2011, o 22:47

No to skoro cisza, to może coś od siebie napiszę.

Dodano: 5 sierpnia 2011, o 22:58

Kuźwa coś mi się za szybko wysłało.
Więc tak:
1 na samym początku ustawiamy przerwę na przerywaczu. Wedle życzenia, ze swojego doświadczenia doradzam ustawienie przerwy 0.25. Chodzi o to, by w momencie największego otwarcia platynek była taka przerwa. Ustawiamy to tylko i wyłącznie szczelinomierzem.
Następnie sprawdzamy wyprzedzenie zapłonu. Wydaje mi się, że taki przyrząd jak zaprezentowałeś w jawce może podawać przekłamany wynik. W zupełności wystarczy cienki śrubokręt włożony w otwór świecy.
Wiec wkładasz śrubokręt w otwór, w momencie otwarcia sie platyn, gdzie przerwa jest taka malutka, że jej praktycznie nie widać, przykładasz paznokieć do śrubokręta, dotykając krawędzi żeberka głowicy, po czym przekręcając wałem sprawdzasz wyprzedzenie. 2 mm to takie optymalne.
2.Tak, ale przerwa powinna być taka jak napisałem, ewentualnie taka jak w książce.
3 O przyrządzie już wspomniałem. Jak ustawisz tak jak napisałem, będzie dobrze.
4

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 sie 2011, o 23:14 
Poziom

Pochwały: 13
Pojazd: Romet Ogar 200 '86
MZ ETZ 150

GG: 11120289
Województwo: Podkarpackie
Tak ten przyrząd będzie przekłamywał o 0,2mm czyli jak ustawiasz 2mm to to urządzenie musi pokazywać 2,2mm ale po za tym to bardzo przydatna rzecz.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 sie 2011, o 23:20 
Przydatna w silnikach, gdzie świeca idzie prosto, a nie skośnie. Motorynka, Simson, Wsk itd jak najbardziej, jawka trochę nie teges. Wbrew pozorom ludzkie oko jest dość dokładne, a przynajmniej taka dokładność wystarcza na ustawienie zapłonu w jawce.

PostNapisane: 6 sie 2011, o 12:12 
Poziom

Pochwały: 33
Pojazd: Romet Ogar200, Romet Ogar205
GG: 37457511
Województwo: Warm.-maz.
Maćku, niech ci będą dzięki!

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 sie 2011, o 12:31 
Weteran

Pochwały: 4
Pojazd: Romet Ogar 200 '84r, Yamaha Salient '84r
GG: 9812728
Województwo: Pomorskie
A co do licznika to podejdzie pod rometowski ślimak i nie powinien przekłamywać bo jest do 80 km/h a licznik jawki 50 też jest do 80 km/h, też zamieram do ogarka włożyć podobny licznik ale od jawki do lampy też powinien wejść a jak nie to trochę spiłować otwór można

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 sie 2011, o 12:39 
Weteran

Pochwały: 7
Pojazd: Romet Ogar 200 88' Bi color
GG: 16013509
Województwo: Kuj.-pom.
to niezbyt pewne, czy licznik simka bd działał. to, że jest wyskalowany do 80 km/h nie znaczy że przełożenie w liczniku jest takie samo, jak w liczniku jawki czy rometa. warto przypomnieć, że w simku linka nie idzie z ślimaka z koła, lecz z wałka zdawczego w skrzyni biegów. licznik raczej bd skakał, bo głównie jest to wina ślimaka i linki :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 sie 2011, o 12:43 
Weteran

Pochwały: 4
Pojazd: Romet Ogar 200 '84r, Yamaha Salient '84r
GG: 9812728
Województwo: Pomorskie
Jak chcesz kupić nowy licznik to kup wtedy od Jawki 50
Ten od simka ma podejrzaną taką rurke tam widać

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 sie 2011, o 12:52 
Weteran

Pojazd: Jawa 50 Mustang
GG: 12852919
Województwo: Mazowieckie
Jesli ci skacze wskazówka to nie ejst to wina licznika, tylko slimaka który to napędza, Zużyty mechanizm siada i tyle, trzeba ten zregenerować i będzie cacy

Prawko Kat. B
---20/30---

Zbieranie $$ Na Kat. A 500-500zł
---100%---

Zbieramy na Egzamin Kat. A 170-170zł
---100%---

Zbieramy na MZ ! !

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 5 kwi 2012, o 10:47 

Pochwały: 1
Pojazd: Rower
GG: 0
Województwo: Mazowieckie
Licznik od Simka będzie przekłamywał. Jeśli chcesz go zamontować to gra nie warta świeczki. Nie będziesz wiedział ile jedziesz kmh. Lepiej jak kolega wyżej napisał zamontować licznik Jawowski jak wiele osób robi ale na jego temat są różne teorie mówią że nie przekłamuje ale mówią też że przekłamuje.

Henry Ford

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]