Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 11 lut 2012, o 05:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Romet chart
PostNapisane: 3 gru 2009, o 18:59 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200
GG: 565181
Województwo: Pomorskie
Jak sie dba to się ma.A ile chart ma koni po odblokowaniu??(czy wgl był blokowany??)

Moja maszyna:)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Rom ... _200/77036
Dlaczego Romet??
Odpowiedz jest prosta bo polskie a nie chińskie:)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 gru 2009, o 19:58 
Weteran

Pochwały: 2
Pojazd: mustang etz 150 simek i aktualnie ogar 200
GG: 8321751
Województwo: Łódzkie
Chartów seryjnych nie było 70tek jedynie powstało kilka sztuk które pojechały na jakąś misję charytatywną czy coś wiec o seryjnej sprzedaży za granicą nie ma mowy cylindrów 70 do charta nie dostaniemy nigdzie jedynie czasami na allegro trafiają się cylindry 70 ale nie są tą cylindry do charta tylko do kosiarek i różnego rodzaju pomp bo do charta nie ma na pewno. A czy chart był blokowany z tego co wiem to pierwsze charty miały inne kanały w cylindrach różniły się ilością zębów na trybie 3 biegu i czasami nawet na zębatce sprzęgła i takie charty latały do 70km/h ale że w Polsce motorower nie może przekraczać 45km/h to właśnie zostały pozmieniane zębatki i onka w cylindrze zostały przerobione tak by chart nie osiągał takiej mocy i te wersje osiągały już ok 60km/h

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 gru 2009, o 20:17 
Poziom

Pochwały: 3
Pojazd: w trakcie szporowania
GG: 3057417
Województwo: Śląskie
Ogar 200 ma 1.6 kV czyli ~ 2.7 KM a chart ma 3 KM
ze wasi koledzy mieli "złomy" ^^ to juz trudno moj brat za 700 zl kupil charta w calosci i drugiego w czesciach i jego mial akurat 60ccm, 4 KM na kolo zrywalo bez problemu a narobil sie w nim tyle co nic, Poczytajcie sobie o 24 h tescie Charta, zawieszenie jest jak w MZ-cie przyspieszenie tez niezle, na charcie to czuc ze jedziesz wyzsza kierownica szersze siedzenie a w ogarze?... a ze 75 km poleci to chyba napisalem v-max czyli jest to mozliwe, podkreslam możliwe, a nawet jak leci 55 km/h to i tak to lepiej niz 2 biegowka bo to wiele wiecej niz te 40-45km i masz zawsze 3-ci bieg. Po za tym chart jest electronic wiec jest lepszy bo pali na zimny czy goracy zawsze od strzala. Po za tym duzo ladniejszy od ogara! wiec Refined jezeli nadal sie zastanawiasz to kupuj Charta !

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 gru 2009, o 20:35 
Poziom

Pojazd: Romet Ogar 200
GG: 565181
Województwo: Pomorskie
No się zastanawiam:)
Musze poszukac na allegro jakiegos dobrego:)

Moja maszyna:)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Rom ... _200/77036
Dlaczego Romet??
Odpowiedz jest prosta bo polskie a nie chińskie:)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 gru 2009, o 20:36 
Weteran

Mój ogar też zrywa na koło bez problemu i pali na kopa wystarczy mieć silnik w porządku i znać się na regulacji i mieć w tym wprawę a tak po za tym to ogar 200 odblokowany ma 3,5 a nie 2.7 i chart nie ma 3 tylko 2.8 jeśli mam być dokładny to że kiedyś chart wytrzymał 24 h to nie znaczy że na dzisiejszych częściach by tyle wytrzymał bo teraz części do charta jawki rometa są robione z tych samych materiałów to że ma zapłon elektroniczny to nie znaczy że zawsze będzie odpalał z kopa :-> czy tak czy tak musi być dobrze ustawiony i zapon i gaźnik a w dodatku często padają moduły w tam zapłonie więc tak kolorowo nie jest chart wiadomo jest nowocześniejszy konstrukcyjnie od starszych rometów ma lepsze zawieszenie,instalacjie,wyglad czy nawet osprzęt silnika ale jest do niego na prawdę mało części silnik jest słabszy od jawki skrzynia w nim jest słabsza niż w jawce. Jak masz zamiar kupować charta to patrz jedynie na cene jeśli poniżej 1000zł to można się zastanowić jeśli więcej niż 1000zł to lepiej kup simsona bo właśnie ten mój kolega który miał charta to później go sprzedał i kupił sima to mówił mi że już drugi raz charta by nie kupił bo do simsona nawet nie ma co porównywać.
I jeszcze jak byś sie ktoś chciał sie kłócić że chart jest szybszy od jawki to odsyłam do linka http://www.youtube.com/watch?v=wTkCReKbEOE

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 3 gru 2009, o 23:09 
kłócenie o te dziesiątki ułamków dla mnie śmieszne...Rozbrajają mnie czasem te wasze walki i porównywania o np dwie dziesiąte konia mechanicznego. Kolego wyżej półowa mojej rodziny robiła w romecie mój dziadek min robił przy linii montarzowej i na rometach się zna jak mało swego czasu kiedy był w lepszej kondycji potrafił taki silnik złożyć w 15 min.... Charty z cylindrami s70 szły jak najbardziej na eksport i tego będę się trzymał. Ten filmik nic mi nie mówi ponieważ stany silników tych pojazdów mogą być różne różna też może być jego konfiguracja co wpływa na jego osiągi i żywotność jeździłem chartem i chart w dobrym stanie ma naprawdę lepsze osiągi zawieszenie jest lepsze i naprawdę czujesz się w tym pojeździe bardziej bezpiecznie komfortowo. Jeżdżąc ogaram dużymi prędkościami zawsze bolały mnie plecy i czułem się tak jak by miało się coś rozpaść. Co do Simsona w dobrym stanie bez wkłądu finasowego z papierami zapłacisz jakieś minimum 1700 - 2000zł za 1000 owszem kupisz simsona ale najcześciej w stanie bardzo złym bądź do remotnu choć czasem nadarzy się okazja. Wracając do charta nie był on dławiony tak jak kolega wyżej mówił były odpowiednie przełożenia skrzyni biegów ale z czasem je wycofano gdyż charty te były troszeczkę za słabe zwłaszcza kiedy jeździło się w dwie osoby. Do dziś jest ten problem prawo narzuca blokady do 45 km/h lecz nie ma obowiązku zakładania blokad byle by nie przekroczyć tej prędkości

PostNapisane: 4 gru 2009, o 10:07 
VIP

Pochwały: 53
Pojazd: Gilera Runner
GG: 927572
Województwo: Podkarpackie
BydgoskiDziadek, w sklepie widziałeś 70 cmm do charta ?
Czy chodzi Ci o cylinder do Sima s70 ?

Rafi1920 napisał(a):
No... Jest Knypas, jest imprezka!

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 4 gru 2009, o 15:36 
Weteran

Pochwały: 1
Pojazd: Romet ogar 200
GG: 11998455
Województwo: Małopolskie
Knypek napisał(a):
BydgoskiDziadek, w sklepie widziałeś 70 cmm do charta ?
Czy chodzi Ci o cylinder do Sima s70 ?

Knypek70cc do charta można dostać rzadko ale można nawet u mnie w sklepie.A ten sklep jest tylko z częściami do takich zabytków jak:chart,ogar,simson itp.I tak apropo to sprzedaje tam starsza pani,która ma więszą wiedze na ten temat niż większość osób na tym forum.A ten sklep ma juz ponad 20 lat i ta pani sprzedaje tam od samego początku.
I jeszcze jedno ja bym proponował zamknąć ponieważ sobie tu ino posty nabijają.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 4 gru 2009, o 15:59 
Poziom

Pochwały: 4
Pojazd: Romet Ogar 200, Honda SFX
GG: 0
Województwo: Podkarpackie
To w końcu jest mocniejszy ten Chart od Ogara 200 czy nie? Nie chodzi tu o jakies filmiki tylko ktory z tych obu motorów (jeśliby byly w idealnym stanie) był mocniejszy?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 4 gru 2009, o 16:29 
Weteran

Silnik Jawa 223 Według fabryki ma 3,5 km

Silnik 027 Według fabryki ma 2,8 km

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]