Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 25 maja 2012, o 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

1. Zrób wszystko opisane w TYM wątku!
2. Jeśli nie pomoże, użyj opcji szukaj!
3. Jeśli nic nie znajdziesz, pisząc temat z pytaniem dokładnie opisz problem z maszyną, pamiętaj! Nie jesteśmy wróżkami! :)
4. Każdy problem opisz w osobnym temacie
5. Jeśli dopisałeś objawy do swojego ostatniego postu napisz prywatną wiadomość do moderacji o odświeżenie tematu!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lut 2012, o 14:59 
Weteran

Pochwały: 38
Pojazd: Romet Ogar 200 '88 ; ČZ 175/487 <3
GG: 0
Województwo: Łódzkie
Poszło PW :D Ja też miałem cylinder z nalotem rdzy. Pomógł elektrolit (akumulatorowy) i stara szczoteczka to zębów, którą wyszorowałem gładź :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 lut 2012, o 16:04 
Poziom

Pochwały: 33
Pojazd: Romet Ogar200, Romet Ogar205
GG: 37457511
Województwo: Warm.-maz.
Napisałem w miarę krótki lecz zwięzły poradnik na temat naciągania sprężyny startera w silniku Jawa 223.
Więc tak, kopniak można nawet naciągnąć wtedy, gdy silnik jest w ramie. Jest to o wiele dogodniejsze dla użytkownika, gdyż nie potrzeba drugiej osoby, która podczas składania silnika będzie bardzo ograniczać manewry. Jeszcze nigdy się nie spotkałem ze sposobem, który ja stosuję, lecz gwarantuję że jest on o niebo lepszy. Więc po tym jak bez naciągania kopniaka złożyliśmy silnik, wkręcamy go do ramy i normalnie podłączamy łańcuch, linkę sprzęgła oraz gazu, układ dolotowy powietrza i układ wydechowy,ważne jest to, aby nie przykręcać podnóżków :) . Gdy przykręcimy silnik do ramy na sztywno przykręcamy kopniak oraz wbijamy i dokręcamy klin kopniaka. następnie trzeba trzymać motor, najlepiej żeby stał na w miarę twardej powierzchni (typu asfalt, beton) stajemy na wprost kopniaka, który znajduje się po prawej stronie motoru. Następnie kucamy i wsuwamy nogi pod silnik oraz siadamy pupą na podłoże. Ok widzimy teraz kopniak. łapiemy go prawą ręką a lewą łapiemy się za motor. Więc prawą ręką przesuwamy kopniak w kierunku przedniego koła tak jakbyśmy normalnie go używali. Teraz zapierając się 1 ręką za pojazd ciągniemy dźwignię do siebie. Wałem razem z kopniakiem powinien wyjść około 1cm z silnika. Teraz robimy nim pełny obrót w tym samym kierunku jakbyśmy normalnie kopali. Kiedy kopniak będzie już w położeniu godziny 2 (należy sobie skojarzyć z zegarem i wskazówką godzinową, gdy wskazuje godzinę 2 lub 14) owy kopniak wsuwamy do silnika. Jeszcze sprawdzamy jego działanie, czy powraca i można już przykręcić podnóżki i ruszać w świat :)

Aha i ten "patent" używam tylko i wyłącznie dzięki pewnym własnościom wałka startera oraz ogranicznika w tymże silniku. Nie trzeba nic przycinać, spawać ani podobnych rzeczy.
Ważne jest to że kopniak da się pociągnąć tylko o 1-1.5cm, gdyż dalej będzie blokować o sprężyna.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 lut 2012, o 17:06 
Poziom

Pojazd: JAWA 50 (1979)
GG: 12713224
Województwo: Mazowieckie
Ciekawy patent na pewno spróbuję. Dzięki. Ma ktoś jeszcze jakieś inne sugestie ?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 lut 2012, o 17:19 
Poziom

Pojazd: Ogar 205 !
GG: 40955302
Województwo: Kuj.-pom.
Patent aleksandra jest jak najbardziej skuteczny , sam tak robię ;)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 lut 2012, o 17:48 
Poziom

Pochwały: 33
Pojazd: Romet Ogar200, Romet Ogar205
GG: 37457511
Województwo: Warm.-maz.
Aha i pisałeś że na początku przy docieraniu mocy nie miała.... to normalne że miała mniej mocy poprzez docieranie :) czekamy na zdjęcia silnika, to nam o wiele ułatwi pracę. :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 lut 2012, o 21:02 
Poziom

Pochwały: 4
Pojazd: Jawa 50 Mustang :D
Województwo: Śląskie
Ja dodam tak od siebie co ja robię żeby nie trzeba było naciągać kopniaka..

Ja osobiście gdy składam silnik, mianowicie połówki karterów to proszę drugą osobę żeby przytrzymała mi kopniak w normalnej pozycji, w ten sposób druga osoba trzyma ten kopniak a ja społawiam kartery.
Gdy już nie będzie szpary pomiedzy karterami to po prostu skręcam kartery śrubami.. Nie muszę nic naciągać.

Nie wiem czy sposób się sprawdzi, ale ja złożyłem 2 silniki z tym sposobem i było i jest wszystko w porządku :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 6 lut 2012, o 21:17 
Weteran

Pochwały: 38
Pojazd: Romet Ogar 200 '88 ; ČZ 175/487 <3
Województwo: Łódzkie
Tak, tak, tylko, że jak skręcisz kartery to kopniak nie będzie odbijał, bo będzie za słabo naciągnięty (prawie w ogóle) :)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 7 lut 2012, o 15:53 
Poziom

Pojazd: JAWA 50 (1979)
GG: 12713224
Województwo: Mazowieckie
Przepraszam, że nie wysłałem wczoraj tych zdjęć, lecz niestety nie byłem w stanie - koledzy zabrali na "piwo", każdy wie jak to się kończy. Mimo tego dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Pozdrawiam

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]