Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 25 maja 2012, o 19:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2011, o 23:29 
Mechanik

Pochwały: 11
Pojazd: Aprilia RS 125GS, ogar 200, motorynka 200
GG: 8313103
Województwo: Śląskie
Witam.
Szukam osób, które topiły już kiedyś aluminium.
Chodzi głównie o formę i topniki stosowane w celu zapobiegania utlenianiu sie alu.
Wiem, że kiedyś garry1 i conquero zajmowali się robienie podków, kostek pod membranę. Jeśli by ktoś miał na nich jakiś namiar: gg, nr tel. byłbym bardzo wdzięczny!

Pytanie jest następujące: słyszałem, że do topienia alu stosuje się borax, tylko teraz pytanie posypuje sie forme tym boraxem, wsypuje sie go do płynnego aluminium, w jakich ilościach? Czy mógłbym go czymś zastąpić?
To, że forma musi być nagrzana do temp. przynajmniej 200*C jest oczywiste, ale czy forma może być zrobiona z np. gipsu budowlanego? Czy roztopione aluminium spoi mi się z nagrzanymi karterami silnika?

Szukałem już cały tydzień w necie i nie znalazłem za wiele.
Temat w tym dziale, gdyż nie przyszedł mi do głowy żaden inny, a wydaje mi się że może to być związane z tuningiem ogara, gdyż ja chcę to tak wykorzystać.

Przystępne ceny!

Kontakt tylko i wyłącznie GG: 8313103

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 18 lis 2011, o 17:45 
Poziom

Pojazd: Ogar 200, wsk 125 electronic, honda mb80
GG: 0
Województwo: Wielkopolskie
Witam;) Pisałeś do mnie ale chcę żeby większość też się dowiedziała paru ciekawych rzeczy.
Osobiście alu odlewałęm dobre 3 lata temu, zero doświadczenia, wszystko intuicyjnie plus troche info z neta. Wyszło dość kiepsko, nie nastawiajcie się że odlewów nie trzeba będzie dodatkowo obrabiać, frezować itp ;)
Największym błędem było to że zrobiłem otwartą formę:
http://bikepics.com/pictures/1169798/

Zgodnie ze sztuką od góry powinno być drugie takie samo, płaskie z kanałami wlewowymi i nadlewami ;) Niestety dowiedziałem się o tym dopiero na studiach heh...

Materiał na formę, generalnie do odlewów jednostkowych używa się mieszaniny piasku kwarcowego i glinki bentonitowej z niewielką ilością wody, mase ubijamy i jest pięknie, dobrze oddaje kształt modelu. Gdzie taki piasek dostać pojęcia nie mam, ale na dniach planuje wypróbować żwir budowlany, jednak już teraz wiem że ma on za "grubą" ziarnistość.
Gips budowlany, od biedy może być, ale długo schnie a po całkowitym wyschnięciu się troche kruszy, najlepszy jest ceramiczny, stosowany do odlewów precyzyjnych ;)

Borax jest zbędny, w odlewni się go nie używa, chyba że zrobisz jakąś chujową formęjak ja to wtedy część(przy powierzchni) się utleni ;) będą pęcherze powietrza...

Formy nie trzeba nagrzewać przed zalaniem bo słabo odprowadza ciepło, gdyby to był kokil do odlewów wieloseryjnych z metalu to należy go podgrzać bo bez tego może nawet nie wypełnić formy do końca ale to nie ten temat ;)

Co do nadlewania karterów to nie ma w ogóle takiej opcji. Pomyśl, przy spawaniu musisz nagrzać i jeden i drugi metal(element) a tu nagrzejesz tylko jeden ;)

Co do odlewania to w necie za dużo nie znajdziemy poza książkami tematycznymi z których najwięcej się można dowiedzieć. Od siebie mogę polecić skrypt Politechniki poznańskiej prof. Jackowskiego "Podstawy odlewnictwa". Książka dostępna na kilku serwerach także nie ma problemu ;)

Pozdrawiam

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 18 lis 2011, o 20:09 
Mechanik

No i bardzo ładnie ;)
Z tym że robi się formę zamkniętą już wiedziałem i też tak zrobiłem, z dwoma kanałami.

W szkole nauczyciel siał straszną panikę, jak mu o tym powiedziałem, że aluminium się bardzo szybko utlenia, żebym najlepiej posypał wnętrze formy boraxem i dosypał trochę do roztopionego, by w formie żużlu odciął dopływ tlenu, a już najlepiej jak bym to odlewał w jakiejś zamkniętej bańce z próżnią albo jakimś gazem obojętnym typu argon. Więc dlatego pytam o to.

Formę chciałem nagrzać bo są w niej zatopione kartery do nadlania, a ktoś mi mówił również, że alu sie da skleić (podobno tak nadlewał w hucie kartery do simka), tylko element musi być nagrzany do przynajmniej 200*C, a druga sprawa to szok termiczny i zła krystalizacja metalu.

Wiem właśnie, że nie ma praktycznie nic..

Z własnego doświadczenia chciałem dodać, że chciałem sobie kiedyś odlać kostkę pod membranę metodą na wosk tracony ;)
A wyglądało to tak heh..
http://www.bikepics.com/pictures/2156062/
http://www.bikepics.com/pictures/2161798/
http://www.bikepics.com/pictures/2161799/
http://www.bikepics.com/pictures/2157635/
http://www.bikepics.com/pictures/2162961/
http://www.bikepics.com/pictures/2162960/
http://www.bikepics.com/pictures/2162963/

Więc sami widzicie - troche siara..
Mogę jedynie dodać, że przy wlewaniu aluminium w piwnicy, z formy zaczął wydobywać się dym w dużych ilościach, ta że miałem nieźle na chacie ;) a aluminium wlane do formy dało się odczuć jak by wrzało..

Pozdrawiam

Przystępne ceny!

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 18 lis 2011, o 20:56 
Poziom

Pojazd: Ogar 200, wsk 125 electronic, honda mb80
Województwo: Wielkopolskie
nom niestety kontrolowanie temperatury też powinno być ale w warunkach domowych ciężko :(

Struktura twojego odlewu zrobiła się przez to że gips się palił, no i za małe nadlewy ;)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 19 lis 2011, o 16:27 
Mechanik

Czemu za małe? Nadlewy są po to by wyrównać stopień kurczenia się metalu czy nie?
Wydaje mi się, że gips nie tyle się palił, co był jeszcze wilgotny, nie do końca wysuszony, przez to odparowująca woda mogła sprawiać takie wrażenie..

Przystępne ceny!

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 19 lis 2011, o 19:25 
Elektronik

Pochwały: 31
Pojazd: komar-2biegi,
Województwo: Warm.-maz.
Jak chcecie odlewać kostki,to nie z aluminium ale duraluminium z oznaczeniem AK11,dobrze wypełnia formy.Podczas topienia trzeba dodać borax,dobre odlewy wychodzą w formach otwartych z metalu.
Nadlewy można wykonać tylko wtedy gdy przedmiot nadlewany będzie rozgrzany do temperatury bliskiej topieniu inaczej nie połączą się i najlepiej z tej samej grupy oznaczeń np.AK11,12,9.
Są luty do lutowania i nadlewania aluminium,duraluminium Spoiwo AlumWeld i płyn lutowniczy (aluminium można lutować zwykłą cyną)Topnik AlumWeld Flux.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 19 lis 2011, o 20:45 
Mechanik

dobra a pospawasz duraluminium?

Przystępne ceny!

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 19 lis 2011, o 21:54 
Elektronik

Pochwały: 31
Pojazd: komar-2biegi,
Spawarką tlenową można spawać aluminium,duraluminium nie próbowałem (tlen się skończył),mówią że można spawarką konwentorową, ja nie wiem.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 19 lis 2011, o 22:05 
Poziom

Pojazd: Ryś MR1,Komar 2361,Polo 760 i wiecej
nie czytałem tematu, ale piasek kwarcowy znajduje sie w starych bezpiecznikach topikowych ;)

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 20 lis 2011, o 12:55 
Mechanik

i skąd ja ci wezme spawarke tlenową.. gdybym miał na to 2000PLN to dał bym do napawania co za problem zapłacić 300zł jak nie więcej i problem z głowy..

Przystępne ceny!

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]