Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 25 maja 2012, o 21:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2011, o 08:49 
Poziom

Pojazd: Romet ogar 200, Kingway Chinaboy
GG: 22284986
Województwo: Śląskie
Chciałbym w piatek zaczac malowanie prosze o pare rad ajka farba itpdodam iż mam do dyspozycji jakieś 60zl

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 09:05 
Poziom

Pochwały: 3
Pojazd: MZ ETZ 150,
Romet Ogar 200

GG: 36303766
Województwo: Lubelskie
Chcesz już malować ale zacznijmy od tego czy dobrze przygotowałeś powierzchnie ? Tzn zmatowiłeś stary lakier lub zdarłeś do samej blachy i nałożyłeś podkład....

Prodżekt

Nigdy nie dyskutuj z idiotą... Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 09:11 
Poziom

Pochwały: 4
Pojazd: Jawa 50 Mustang :D
GG: 0
Jeśli malujesz sprayami to Ci opiszę co musisz zrobić.

Kup 1 puszke podkładu, 1 albo 2 puszki lakieru koloru na jaki chcesz malować, i puszkę lakieru bezbarwnego

Np. jeśli malujesz bak, zdejmij go z motorka, i oczyść papierami ściernymi, zdejmij naklejki wszystkie, jeśli nie dojdziesz do gołego metalu nie musisz używać podkładu, a jeśli momentami gdzieś dojdziesz, to luki musisz podkładem uzupełnić, bo inaczej lakier ci po tygodniu odpadnie - u mnie to samo byłem jak się uczyłem, po tygodniu nie całym lakieru nie było tam gdzie podkładu nie dałem :D

Gdy już uda Ci się uzyskać zadawalający efekt papierami ściernymi, przetrzyj cały element szmatką, a następnie odtłuść, najlepiej jakimś rozpuszczalnikiem albo benzyną.

Tak jak mówiłem, podkład nakładasz na goły metal, możesz również użyć starego lakieru jako podkład :) A jak już malujesz cały element podkładem, to nakładasz warstwe, za 20 minut drugą. Możesz użyc papieru wodnego 1200 żeby troszkę wypolerować ten podkład.

Gdy podkład wyschnie zabierasz się za lakierowanie, bierzesz tą puszkę, musisz potrząsać nią z 2 minuty by się wszystko wymieszało, i malujesz z odległości 30 CM! Bo gdy będziesz malować z bliska porobią się zacieki i będzie to strasznie wyglądało. Nałóż tak z 3-4 warstwy tego lakieru, każdą warstwę malujesz co 30 minut. Gdy już 3-4 warstwy zostaną nałożone, musisz poczekać z 30 minut aż to wszystko wyschnie, i lakierujesz lakierem bezbarwnym, najpierw jedna warstwa, za 20 minut druga. Pamiętaj, gdy dasz drugą warstwę lakieru bezbarwnego, element będzie jeszcze ładniejszy i będzie się ładnie błyszczeć.

U mnie w sklepach za te lakiery dałbyś 30-40 zł max ;)

Myślę że chyba o to Ci chodziło, wszystko napisałem sam, bo mi się nudzi. Linka sprzęgła się urwała, a w sklepie dojdzie dopiero dzisiaj po południu więc nudzi mi się ; >
Ja tak maluję i powiem szczerze, przecudnie to wygląda, lakier bardzo dobrze się trzyma, a nie jak inni mówią że niby odpada, to jak oni malują? Ja mam cały motorek pomalowany tym, bak, blotniki, schowek wszystko, a efekt podobny jak przy malowaniu proszkowym xd

I tak jak mówi osoba przedemną, musisz się bardzo skupić i bardzo dobrze przygotować powierzchnie do malowania, bo od tego zależy czy będzie to wyglądało ładnie, czy do dupy :) Przygotowanie powierzchni do malowania powinno trwać 90 % czasu ; D

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 09:25 
Poziom

a to się zmieści w cenie 50zl?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 09:29 
Poziom

Pochwały: 3
Pojazd: MZ ETZ 150,
Romet Ogar 200

GG: 36303766
Województwo: Lubelskie
evL napisał(a):
Możesz użyc papieru wodnego 1200 żeby troszkę wypolerować ten podkład.

Od kiedy to się podkład poleruje :facepalm: :idea:

evL napisał(a):
Gdy podkład wyschnie zabierasz się za lakierowanie, bierzesz tą puszkę, musisz potrząsać nią z 2 minuty by się wszystko wymieszało, i malujesz z odległości 30 CM!

Tyle że kolega raczej chce malować pistoletem :idea:

Dodano: 13 lipca 2011, o 09:29

A jak już chcesz malować spreyem to proszę bardzo. poradnik-malowanie-sprayem-t6055.html

Prodżekt

Nigdy nie dyskutuj z idiotą... Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 09:33 
Poziom

Papierem wodnym 1200 jak ktoś chce mieć idealnie podkład trochę wypolerować idzie, powtarzam, WODNYM!, jak nie wiesz to się nie odzywaj.

Do czarek:
napisałem że zmieści się w cenie 30-40 zł ;]

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 09:34 
Poziom

ok a ten spray to jest spray taki ze normalny czy taki ze pod ciśnem sprężarki?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 09:53 
Poziom

no spray to spray, normalny,

No chyba że masz kompresor, to sobie możesz malować pistoletem, ale ja się na tym nie znam, ja osobiście maluje sprayami i rok i się trzymie, słuchaj, jesli zrobisz to porządnie, będzie to wyglądało ładnie, a nie jak inni będziesz tracić kase na motorek malując proszkowo, kurde ludzie to motorek a nie auto że tu wszystko musi być pięknie, nie wiem jak wy, ale jak dla mnie jak na nią jade, to tylko myślę - jak fajnie że to jedzie, a wygląd pomalowany sprayami w pełni mnie zadowala ;]

Mój motorek pomalowany sprayami, rok temu, w tym roku malowałem tylko schowek, bo był niebieski, a mi się niebieski nie podobał.

Zdjecie nie za ładne, bo robione telefonem, zaraz poszukam na kompie zdjęcia baku robione aparatem cyfrowym.

@EDIT
Tu masz fotkę baku i jakieś zdjęcie błotnika się znalazło, robione cyfrówką.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 09:55 
Poziom

Dośc fajnie ci to wyszło a spray to taki normalny co nim mury malują czy powiedizęc z ejakiś tam inny czy coś?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 13 lip 2011, o 10:05 
Poziom

Co mury malują ta młodzież naprzykład?
Patrz, ten spray po prostu wygląda tak

Tzn są różne firmy i są różne naklejki na tych sprayach, kurde po prostu powiedz że chcesz np. spray czarny, taki żeby sie nadał do malowania motorka, sprzedawca Ci już coś znajdzie. ;]

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]