Forum motorowerowe

Wszystko o motorowerach!! Tuning wizualny, porady, problemy techniczne..

Teraz jest 25 maja 2012, o 22:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2011, o 14:21 
Poziom

Pochwały: 2
Pojazd: Romet Ogar 200 '86r.
Simson SR50 B1 '86r.

GG: 2395059
Województwo: Łódzkie
Z telefonu chyba na razie rezygnuję.. Nie mam aż takich zdolności manualnych. A chcę tą elektrykę zrobić puki mam kasę, bo potem znowu nie będę miał a po Łodzi i tych dziurach to ciężko ręce wystawiać jak w dziurę wpadniesz. Co do akusia, czemu nie żelowy? Ja chciałem właśnie, żelowy.. Trzeba pod niego jakoś specjalnie ładowanie?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 31 maja 2011, o 19:37 
Elektronik

Pochwały: 11
Pojazd: ogar 200
GG: 1362113
Województwo: Śląskie
Plajzer96 napisał(a):
Co do akusia, czemu nie żelowy?

I tu się zaczyna :pp Nie spąłwię CIę tak jak mnie często spławiano jak padało to pytanie :p Otoż akumulatory żelowe to zamknięte konstrukcje, mają pewne spadki pojemności po przekroczeniu róznych parametrów, np temperatura powyżej 20°C Tyczy się to tez prądu ładowania, który powinien wynosić 0,1C napięcie też powinny być na wmiarę wyrównanym poziomie. Ponadto żelówki ładuje się ładowarkami mikroprocesorowymi, które same dobierają te rozmaite parametry :p

Aczkolwiek, jeśli o mnie chodzi to uważam, ze aku żelowy ma prawo zadziałać, z tym, ze musisz ograniczyc jego prąd ładowania do 0,1C, inaczej raczej szybko się "wyeksploatuje" Swego czasu własnie przymieżałem się do aku zelowego, ale jakoś tak zawiesiłem ten projekt uważając, że skoro kwasowy jest raptem droższy może o kilkanascie złotych, to może niewarto sobie nerwów szarpać ewentualnymi usprawnieniami :p Jak chcesz, to mam jeszcze koncepcje i schematy do tej instalacji z aku żelowym :p Z tym, ze koledzy pewnie Ci go kategorycznie nie polecą, ale to Twój wybór :p Jak się namyślisz, to pokombinujemy dalej, a co do USB, to to znikomy koszt, raptem kilku złotych. A tak na marginesie, to po co właściwie byłby Ci potrzebny ten telefon w ogarku? GPS?

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 31 maja 2011, o 21:27 
Elektronik

Pochwały: 31
Pojazd: komar-2biegi,
GG: 0
Województwo: Warm.-maz.
Mam w Komarze akumulator żelowy 1,2Ah-12V,działa drugi sezon i ma się dobrze,zasila klakson kierunkowskazy led,i dwie żarówki postojowe i lampie przedniej i tylnej,ładowany jest z jednej cewki 0,7A ze statora Chart przez urządzenie własnej konstrukcji:działo ono tak jak napięcie wzrasta,to zmniejsza prąd ładowania,gdy osiągnie 14V rozłącza ładowanie,im większy pobór prądu z akumulatora tym większy prąd ładowania.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 31 maja 2011, o 22:13 
Poziom

Pochwały: 2
Pojazd: Romet Ogar 200 '86r.
Simson SR50 B1 '86r.

GG: 2395059
Województwo: Łódzkie
Yh.. Z ładowania chyba zrezygnuję, a na takie urządzenie jest dla mnie zbyt intelygntne.. Ostatnio kilka dni z rzędu boli mnie głowa i ciężko mi się myśli, a jak na razie to walczę, żeby on ładnie jeździł także chyba trzeba się wstrzymać.

Zobacz profil Offline  

PostNapisane: 31 maja 2011, o 22:18 
Elektronik

Pochwały: 31
Pojazd: komar-2biegi,
GG: 0
Województwo: Warm.-maz.
Jak by cię interesowało to ładowanie jest w temacie(Moduł zapłonowy Digitech)kilka przydatnych schematów ten pierwszy schemat.

Zobacz profil Offline  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]